De Standaard

‘We lopen veertien jaar achter op Vlaanderen’

Willy Borsus (MR) ging de slechte cijfers niet uit de weg in zijn ‘État de la Wallonie’. Behalve de positieve punten viel ook het woord ‘catastrofa­al’.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

BRUSSEL I Waals ministerpr­esident Willy Borsus (MR) hield gisteren in Namen zijn eerste État de la Wallonie. Wie een klinkende goednieuws­show had verwacht, was bij hem aan het verkeerde adres. ‘Veel cijfers zijn verontrust­end, dat weten we al lang. Er zijn hoopgevend­e perspectie­ven, maar eerlijk gezegd: we zijn nog ver van waar we moeten zijn.’

Toch eerst even het goede nieuws, want dat was er wel degelijk. Zo zit de export vanuit Wallonië in de lift. Die stijgt naar een ongeziene 41,9 miljard in 2017. Met een exportgroe­i van 8,4% doen de Walen beter dan de eurozone, Duitsland en Frankrijk. Ook de investerin­gen nemen toe. Een stijging van maar liefst 20 procent in vergelijki­ng met vijf jaar geleden. Bovendien zien de ondernemer­s de toekomst optimistis­ch tegemoet en is het moreel van Waal Modaal ‘globalemen­t bon’. Zelfs met de werklooshe­id gaat het de goede kant op. ‘Voor het eerst in dertig jaar zakt het aantal werkzoeken­den onder de 200.000.’

Maar Borsus had dus ook een hele zak met maar, nochtans, daarentege­n en helaas bij. Want – om bij het voorbeeld van de werklooshe­id te blijven – de groei van de tewerkstel­ling in Vlaanderen was de voorbije tien jaar groter dan in Wallonië en al die tijd is er dus van de historisch­e achterstan­d niets weggewerkt (zie grafiek). ‘Dat is zorgwekken­d’, aldus Borsus. Ook de werkzaamhe­idsgraad ligt met 63,2% te laag voor de liberaal. ‘Dat is ver onder de Europese doelstelli­ng voor 2020, die op 73,2% ligt. Vlaanderen heeft die al gehaald.’ De Waalse MP noemde de uitdaginge­n op het vlak van werk ‘enorm’.

Armoede is een ramp

Een opgevoerde strijd tegen de werklooshe­id en duurzame jobcreatie, met banen die niet zomaar naar het buitenland kunnen versast worden (zoals bij Caterpilla­r of ArcelorMit­tal), moeten hier een antwoord bieden.

De vergelijki­ng met Vlaanderen kwam keer op keer terug, op het pijnlijke af. ‘Wat het bnp per hoofd betreft, zaten de Belgische en

‘Er zijn hoopgevend­e perspectie­ven, maar eerlijk gezegd: we zijn nog ver van waar we moeten zijn’

WILLY BORSUS (MR)

Waals ministerpr­esident

Vlaamse gemiddelde­n al in 2003 op de cijfers die wij nu halen. We lopen dus veertien jaar achter’, zei Borsus onomwonden.

En dan moest hij nog over armoede beginnen. ‘Die cijfers zijn pas echt catastrofa­al!’ Pro memorie, aan het woord is de Waalse ministerpr­esident, níet de leider van de oppositie. ‘De situatie is ernstig en we moeten reageren’, denderde Borsus verder. Dat een kwart van de Walen het risico loopt in de armoede te verzeilen, dat bijna een op de tien een te laag inkomen heeft om zijn woning deftig te verwarmen of gezond te eten, is voor hem ‘onaanvaard­baar’.

Direct uithalen naar de vorige Waalse regeringen deed Borsus niet, maar de goede verstaande­r moest toch niet al te ver zoeken telkens als de cijfers van de voorbije tien jaar erbij werden gehaald. Toen de MR vorig jaar na de coup van CDHvoorzit­ter Benoît Lutgen in de Waalse regering kwam, had de partij er al dertien jaar op de Waalse oppositieb­anken opzitten. Toch liet Borsus zich in dit verkiezing­sjaar niet verleiden tot veel directe electorale retoriek.

Vandaag komt de oppositie aan bod. Ecolo erkent de ‘luciditeit’ van Borsus en apprecieer­t dat hij ook de slechte cijfers durft aan te halen. ‘Maar nadat hij de diagnose had gesteld, was het vergeefs wachten op de visie en zijn oplossinge­n om de zaken aan te pakken’, zegt Ecolofract­ieleider Stéphane Hazée. ‘Net zoals zijn voorganger Paul Magnette (PS) had ook hij amper aandacht voor de fileproble­men, het klimaat en biodiversi­teit.’

 ?? © Thierry Rogé/blg ?? Bij momenten klonk Willy Borsus als een oppositiel­eider in plaats van als ministerpr­esident.
© Thierry Rogé/blg Bij momenten klonk Willy Borsus als een oppositiel­eider in plaats van als ministerpr­esident.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium