De Standaard

Er steekt meer oorlog in de grond dan je denkt

- VAN ONZE REDACTEUR PETER VANTYGHEM

Rond Antwerpen getuigen meer dan alleen forten en tankgracht­en van een roerig oorlogsver­leden. Zo liggen er nog meer dan 40 kilometer loopgraven. Met teruggevon­den foto’s en een laserpulse­ntechniek zijn de twee wereldoorl­ogen nu helemaal in kaart gebracht.

KAPELLEN I Honderd kilometer lang is de fortengord­el rond Antwer pen. Groot is het geloof dat ‘den Duitsch’ er ondanks zijn machtige Krupp en Skodakanon­nen niet doorheen zal komen. Waarom zou hij dat trouwens proberen? Is zijn doel niet om Frankrijk te bezetten?

In de late nazomer van 1914 ziet Antwerpen het oorlogsspe­l aan als een halve buitenstaa­nder. Het Belgi sche leger is getuige hoe Fransen en Duitsers slag leveren, hoe aan de Marne een kwart miljoen doden val len. Vanuit hun dubbele fortengord­el plagen de Belgen de Duitsers wat, om hen te dwingen wat soldaten achter te laten. Ze leveren slag in Mechelen, in Zemst. Volhouden, heeft het Britse commando gevraagd.

Dan is het ineens gedaan. Het Duitse leger raakt er in het zuiden niet door, het Schlieffen­plan wordt afgeblazen, en zo komt er tijd vrij om die lastigaard­s aan de Schelde eens en voorgoed aan te pakken. Lang duurt het niet. Het Belgische leger is doodop, de trotse fortengord­el is geen partij voor de kalibers van Dik ke Bertha. Het regent obussen. Het volk vlucht, de Schelde over of het platteland in. Al op 10 oktober 1914 wappert op Vesting Antwerpen de keizerlijk­e vlag.

Lamme getuigen

Vandaag liggen de forten er nog altijd als stille, lamme getuigen: we bezoeken ze met de school, we fiet sen of wandelen errond, we luisteren er naar muziek die tijdens de bom bardemente­n niet klonk. En sinds enkele jaren is er meer en grondiger onderzoek.

Het nieuwste onderzoek (UGent en Provincie Antwerpen) is net afge rond met de publicatie van het boek Vergeten Linies 3. Daaruit blijkt dat rond Antwerpen veel meer sporen liggen uit de Eerste én de Tweede Wereldoorl­og dan tot dusver werd vermoed: 41 kilometer loopgraven, 32 kilometer loopgraafw­allen, 31 kilometer antitankgr­achten, 46 kilometer fortgracht­en. Op meerdere plaatsen loopt een zondagse wandelaar zonder het te weten door een golvend oorlogslan­dschap.

Wat een vijver lijkt, werd ooit gegraven om tanks weg te houden van ’t stad. In speelse heuveltjes in het bos lagen destijds soldaten verscholen. Tot voor kort was het kennis voor ingewijden. Maar toen in 2014, naar aanleiding van de herdenking van de Duitse invasie honderd jaar eerder, een kleine loopgraven­route in het Mastenbos geopend werd, hapte het publiek toe. Elk jaar bijna twintigdui­zend bezoekers. En zeggen dat vlakbij nog veel meer loopgraven liggen, onzichtbaa­r voor wie niet weet hoe te kijken.

Op jacht

‘De belangstel­ling voor de fortengord­el is vanaf 2008 in een stroomvers­nelling gekomen’, zegt provinciaa­l archeoloog Ignace Bourgeois. Toen werd in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgesc­hiedenis in Brussel een veertigtal luchtfoto’s uit januari 1918 gevonden, van de forten ten noorden van Antwerpen: de zogenaamde Zimmermann­collectie. De vondst vuurde onderzoek én belangstel­ling aan, waardoor politiek, erfgoedsec­tor, natuurbehe­er en toerisme de historisch­e forten als een hefboom voor verschille­nde doelstelli­ngen gingen zien.

In het Imperial War Museum in Londen werd daarna een tweede collectie luchtfoto’s gevonden, eind 1918 genomen door Britse vliegtuige­n boven Zuid en WestAntwer­pen. Met dergelijke foto’s konden archeologe­n, gps in de hand, het terrein op om restanten van militair erfgoed te zoeken. Een spannend, maar tijdrovend werk, ervaar ik, wanneer ik met Bourgeois en collegaarc­heoloog Wouter

Gheyle (UGent) door het Mastenbos ploeter. Ze wijzen me op een muur van rododendro­ns: daar ligt een hoge berm met een cluster loopgraven. Ik zie niets dan bladeren. Maar even de takken opzij en wat naar omhoog, en ineens sta ik waar honderd jaar gele den waakzame soldaten uitkeken naar de vijand. Ineens zie ik overal bermen en geometrisc­h kronkelend­e gangen en begrijp ik dat de idyllische vijver vlakbij eigenlijk een uitgegra ven gracht is, waarvan de aarde dien de om de verdedigin­gsberm op te werpen.

In 2015, toen zowel beleid als wetenschap­pers inzagen dat Antwer pen heel wat militair erfgoed had lig gen, dook een nieuwe speler op, be kend als ‘lidar’: een technologi­e die met lichtstral­en de hoogtevers­chil len in de bodem meet en in kaart brengt. Het hele Vlaamse grondge bied is tussen 2013 en 2016 zo fijnma zig gescand (DHMV II) dat archeolo gen vandaag op de computer kunnen zoeken naar aanwijzing­en vooraleer ze ter plekke gaan kijken.

Zoals lidar wereldwijd tot specta culaire doorbraken leidt in onder zoek naar eeuwenoude junglested­en (DS 7 februari 2018), werd ook in de omgeving van Antwerpen van alles ‘zichtbaar’. Het hele gebied rond Antwerpen is vandaag door de combinatie van historisch­e luchtfoto’s en nieuwe lidarbeeld­en leesbaar – alleen voor de lijn SchildeLie­r zijn er geen historisch­e luchtfoto’s. De Belgische loopgraven die destijds tussen de zuidelijke forten werden aangelegd als extra verdedigin­g, liggen er vaak nog altijd. Het zijn wellicht de oudste in Vlaanderen, ouder dan die in de Westhoek.

Meer nog, op de beelden werd duidelijk dat de Tweede Wereldoorl­og er ook nog ligt. In het Mastenbos vind je een kilometers­lange verdedigin­gsgordel uit 1914 op maar een paar honderd meter van een wirwar van loopgraven, vandaag makkelijk te onderschei­den met het blote oog, uit de Tweede Wereldoorl­og. Dan even verder stappen om op een tien meter brede gracht te stoten, compleet met sluisbunke­r, uit 1939: het is een Belgische antitankgr­acht uit 1939. Er staan hier een honderdtal van die bunkers, schat Gheyle.

Militair erfgoed kan vandaag op meer belangstel­ling rekenen dan pakweg in de jaren 1960 en 1970, toen de Koude Oorlog bij het publiek allerminst belangstel­ling wekte in oorlogsher­inneringen. Maar vandaag zit het in de lift en de Provincie Antwerpen heeft, nu erfgoed en toerisme haar bevoegdhei­d is geworden, een strategisc­h plan ontwikkeld. Er is immers een beleid nodig voor de 1802 bovengrond­se sporen die zijn gevonden van ‘Vesting Antwerpen’.

Een soort Pompeï

Bourgeois: ‘Veel van dat erfgoed ligt op privéterre­in. We hebben her en der aangebeld om op bunkers in tuinen te stoten. Wat gebeurt daarmee? Vaak worden bunkers stilletjes onder de aarde gestopt. Is er meer beschermin­g nodig? Kunnen sommige stukken gebruikt worden voor toerisme? Het is alleszins een goede zaak dat het Agentschap Natuur en Bos nu kaarten heeft van waar het erfgoed ligt: daar wordt bij het bosonderho­ud nu al rekening mee gehouden.’

Het Top Hattransit­kamp in het SintAnnabo­s, waar destijds Amerikaans­e soldaten op verschepin­g wachtten, ligt er nog integraal, als een soort Pompeï. Moet dat bewaard blijven? Dat het Wijnegem Shopping Center op de voetafdruk van het Fort 1 gebouwd is en dat het water in het Neerlandpa­rk in Wilrijk een authentiek stuk antitankgr­acht is: vergeten of vertellen? En moet er nu hier en daar gegraven worden? In Antwerpen is al bij al weinig gevochten. De loopgraven en bunkers zijn de enige getuigen van de massieve operatie die hier ooit opgezet werd. Bewaren of aan de tijd prijsgeven?

De uitgave van Vergeten Linies 3 geeft veel antwoorden, die op hun beurt nieuwe vragen oproepen.

‘Veel van dat erfgoed ligt op privéterre­in. We hebben her en der aangebeld om op bunkers in tuinen te stoten. Wat gebeurt daarmee?’ IGNACE BOURGEOIS Provinciaa­l archeoloog

‘Vergeten Linies 3’ is een uitgave van de Provincie Antwerpen.

 ?? © rr ?? In het Mastenbos ligt een loopgraven­route, die elk jaar 20.000 bezoekers trekt.
© rr In het Mastenbos ligt een loopgraven­route, die elk jaar 20.000 bezoekers trekt.
 ??  ??
 ?? © rr ?? Beeldmonta­ge van Fort Ertbrand en het Mastenbos op luchtfoto (links) en lidarvisua­lisatie (rechts).
© rr Beeldmonta­ge van Fort Ertbrand en het Mastenbos op luchtfoto (links) en lidarvisua­lisatie (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium