De Standaard

‘In zes jaar is er 26 km nieuw fietspad bijgekomen in Brussel’

Schepen Els Ampe analyseert het Brusselse fietsbelei­d op Bruzz.tv

-

NIET WAAR EERDER NIET WAAR EERDER WEL WAAR WAAR

BRUSSEL I Goed nieuws voor Brussels schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Els Ampe (Open VLD): onder haar bewind zal het aantal kilometer fietspa den in Brussel stijgen van 39 ki lometer in 2012 naar meer dan 70 kilometer in 2018. Die bewe ring leidde meteen tot ongeloof bij Brussels Parlements­lid Bruno De Lille (Groen). De cijfers die hij opvroeg bij het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest, wezen eerder in de richting van 9 kilometer.

Op aanvraag maakte schepen Ampe gisteren nieuwe cijfers bekend waaruit moet blijken dat niet 26, maar zelfs al 34 kilometer fietspad werd aangelegd. De doelstelli­ng van de 70 kilometer is dus al gehaald.

Maar uit die nieuwe cijfers blijkt dat het niet allemaal om nieuw aangelegd of verhoogd fietspad gaat. De administra­tie van Ampe is nogal creatief te werk gegaan. Tot de 34 kilometer fietspaden behoren ook busbanen (818 meter), fietszones in parken (5,7 kilometer) en voetganger­szones (11,7 kilometer).

De Brusselse voetganger­szones waren voorheen niet toegelaten voor fietsers. Sinds 2015 heeft de stad het reglement voor de voetganger­szone aangepast en kunnen fietsers er ook rijden. Alleen moeten ze dat stapvoets doen. Ze moeten ook onder alle omstandigh­eden voorrang verlenen aan voetganger­s.

Van de 8,5 kilometer verhoogd fietspad werd 5,7 kilome ter aangelegd in samenwerki­ng met het Brussels Gewest. Nog eens 1,3 kilometer gebeurde in samenwerki­ng met de federale overheid en het Vlaams Gewest. Blijft over: anderhalve kilome ter verhoogd fietspad dat op het conto van schepen Ampe te schrijven valt. Verder is er nog 8 kilometer met witte verf gemarkeerd fietspad. Fietssugge­stiestroke­n behoren niet tot de cijfers.

Conclusie: het lijkt erop dat schepen Ampe behalve de aan leg van haar eigen fietspaden toch vooral profiteert van het toelaten van fietsen in voetganger­szones en de gewestelij­ke realisatie­s op Brussels grondgebie­d. Van de 34 kilometer nieuwe fietspaden, bevindt zich meer dan de helft in voetganger­szones en parken. (sg)

 ?? © Fred Debrock ?? Nog veel werk aan de winkel voor fietsers in Brussel.
© Fred Debrock Nog veel werk aan de winkel voor fietsers in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium