De Standaard

Hybrideaut­o mag parkeerpla­ats elektrisch­e wagen niet innemen

- VAN ONZE REDACTRICE MYRTE DE DECKER

BRUSSEL I Ons land telt vandaag 1.800 publieke laadpalen. Die worden vooral gebruikt door hybrideaut­o’s. In antwoord op een parlementa­ire vraag van Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dat hybrides de oplaadplaa­tsen niet mogen inpikken van elektrisch­e auto’s die de plaatsen écht nodig hebben. Want hybrides kunnen altijd nog terugvalle­n op een brandstoft­ank.

Volgens de automobiel­sectorfede­ratie Febiac reden er vorig jaar 68.544 hybrides en slechts 7.237 volledig elektrisch­e voertuigen op de Belgische wegen.

Beperkt in de tijd

Volgens de huidige wetgeving is het niet verplicht om de stekker in te steken als je op zo’n plaats staat. Daarom zullen volgens Bellot lokale besturen de parkeertij­d aan laadpalen kunnen beperken. De minister voorziet in zijn nieuwe wegcode in onderborde­n om aan de bestaande verkeersbo­rden te bevestigen. ‘De plaatsen kunnen dus voorbehoud­en worden voor wie effectief zijn wagen oplaadt’, zegt Van den Bergh. ‘Of voertuigen mogen er via een parkeersch­ijf of automaat bijvoorbee­ld drie uur geparkeerd blijven.’

Niet iedereen is blij met die beperking. Nathalie Debast, woordvoers­ter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten: ‘Als je een groener wagenpark wilt, is het toch logischer om het aantal laadpalen te laten meegroeien met het stijgende aantal elektrisch­e en hybride wagens. Lokale besturen zetten daar nu al op in.’ Tegen 2020 wil Vlaanderen 5.000 publieke laadpunten hebben, minstens één in elke gemeente.

Kunnen politiedie­nsten het verbod controlere­n? De aandrijvin­g van wagens kunnen agenten achterhale­n via de kruispuntb­ank. En de parkeertij­d kunnen ze in een oogopslag zien. Blijft de vraag of dat een prioriteit zal zijn voor de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium