De Standaard

Compromisk­andidaat mag Italiëleid­en

Pas na een urenlange audiëntie op het presidenti­eel paleis kwam er witte rook. De jurist Giuseppe Conte mag een nieuwe Italiaanse regering vormen.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN MAELE

BRUSSEL I ‘Ik ga een regering vormen. Een regering van veranderin­g.’ Na een besloten gesprek van twee uur lang met president Sergio Mattarella verliet Giuseppe Conte gisteravon­d zegevieren­d het Palazzo del Quirinale, het presidenti­eel paleis. De tot voor kort volstrekt onbekende jurist kreeg er het mandaat van president Mattarella om een nieuwe Italiaanse regering te vormen.

‘Ik word de advocaat van alle Italianen, hun beschermhe­er, waar ze zich ook mogen bevinden: in Italië, in Europa, of ver daarbuiten. Ik ben me ten volle bewust van de uitdaginge­n waarvoor we staan’, zei Conte nog.

‘Beheerst en gematigd’

Conte is de compromisk­andidaat die eerder deze week naar voren werd geschoven door de Vijfsterre­nbeweging en de radicaal rechtse Lega. De hoogleraar komt uit de ZuidItalia­anse streek Puglia en heet ‘beheerst en gematigd’ te zijn. De partijvoor­zitters van Vijfsterre­nbeweging en Lega schoven hem naar voren omdat ze elkaar het premiersch­ap niet gunden.

Maar president Mattarella gunde Conte dan weer niet zomaar het premiersch­ap. Om te beginnen is er het regeerakko­ord dat partijleid­ers Luigi Di Maio en Matteo Salvini eind vorige week bereikten, en dat binnen de Europese Unie meteen de alarmbelle­n liet afgaan. Terwijl Italië nu al de hoogste staatsschu­ld van de hele eurozone na Griekenlan­d heeft, staan daarin peperdure beloftes als een basisinkom­en voor langdurig werklozen en de introducti­e van een vlaktaks.

Daarnaast waren er nog twijfels over Conte zelf, onder meer over zijn cv dat al dan niet zou zijn ‘gedopeerd’ (DS 23 mei). Verder heeft hij geen enkele bestuurlij­ke ervaring, waardoor hij volgens sommige waarnemers een speelbal van Di Maio en Salvini dreigt te worden.

Bedenktijd

En dus trapte president Mattarella de afgelopen dagen flink op de rem. Nadat hij maandag op zijn kabinet een ontmoeting had met Di Maio en Salvini, meldde het Italiaanse persbureau Ansa dat hij hen had laten verstaan ‘weinig zin’ te hebben in Conte. De president nam zelfs 48 uur bedenktijd, tot gisteravon­d, vooraleer hij ermee instemde Conte zelf op het paleis uit te nodigen.

Dat was niet zomaar een hindernis: de Italiaanse president mag dan wel grotendeel­s ceremoniël­e functies bekleden, uiteindeli­jk is hij het die de premier en diens ministers benoemt. Het wekte irritatie op bij beide partijvoor­zitters, die zich dinsdag genoodzaak­t zagen nog eens aan de president duidelijk te maken dat ze echt niet van plan waren iemand anders voor te dragen dan hun kandidaat.

Chaos

Het lange talmen van Mattarella past perfect bij zijn imago van éminence grise die er geen zin in heeft Italië over te leveren aan financiële avonturen. Toen expremier Matteo Renzi eind 2016 zijn ontslag aankondigd­e, wilde Mattarella hem pas laten gaan nadat er een begroting voor 2017 was goed gekeurd, in weerwil van iedereen die om zijn onmiddelli­jk ontslag schreeuwde. Maar Mattarella vond dat het land niet in chaos mocht worden achtergela­ten.

Bovendien heeft hij ervaring genoeg met delicate politieke onderhande­lingen. Als parlements­lid van de christende­mocraten kon hij in 1984 de Siciliaans­e afdeling van zijn partij uit de machtsgree­p van de Cosa Nostra halen.

Toch kon hij uiteindeli­jk niet om Conte heen, zeker niet nadat dinsdag bleek dat de Vijfsterre­nbeweging en Lega niet van plan waren aan een andere kandidaat te denken.

Europese waarschuwi­ng

Het wordt afwachten hoe de rest van Europa de komende dagen zal reageren op de onuitgegev­en regeringsc­oalitie die in Italië in de maak is, en op de massale uitgaven die zij van plan is te doen. De Europese Commissie liet gisteravon­d al meteen een waarschuwe­nd geluid horen, en herinnerde er ‘de aanstaande Italiaanse regering’ zonder expliciet namen te noemen aan dat ze dringend wat moet doen aan de torenhoge staatsschu­ld . ‘Elke financiële schok in de op twee na grootste Europese economie kan gevolgen hebben voor de volledige eurozone’, klonk het.

Ook op die Europese zorgen ging Conte gisteravon­d in zijn allereerst­e toespraak als kandidaatp­remier in, zij het heel kort. ‘Ik weet maar al te goed dat ik de Europese en internatio­nale reputatie van Italië dien te bevestigen.’

‘Ik word de advocaat van alle Italianen, waar ze zich ook mogen bevinden’ GIUSEPPE CONTE Jurist en kandidaatp­remier van Italië

 ?? © ap ?? Het wordt afwachten hoe de rest van Europa zal reageren op de coalitie die in de maak is, en op de massale uitgaven die zij wil doen.
© ap Het wordt afwachten hoe de rest van Europa zal reageren op de coalitie die in de maak is, en op de massale uitgaven die zij wil doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium