De Standaard

Bremen mag geen asielaanvr­agen meer behandelen

Mogelijk hebben medewerker­s van het migratiebu­reau in Bremen tussen 2013 en 2016 bijna 1.200 asielaanvr­agen ten onrechte goedgekeur­d.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De minister van Binnenland­se Zaken van de deelstaat Bremen vond het in 2016 bizar dat een Koerdische familie niet werd uitgewezen. De eerste keer verzetten ze zich zo dat de politieage­nten de uitzetting opschortte­n. De tweede keer arriveerde op de luchthaven op het allerlaats­te moment plots een richtlijn van het Bundesambt für Migration und Flüchtling­e (Bamf): de uitwijzing ging in tegen de Europese conventie van de Rechten van de Mens. Het was het Bamfkantoo­r in Bremen dat de beslissing had genomen. De Bremer minister van Binnenland­se Zaken, Boris Pistorius, was zo boos dat hij een brief naar het kantoor stuurde. Hij kreeg nooit antwoord.

90 procent positief

Ondertusse­n hadden de medewerker­s van andere kantoren ook al gemerkt dat de asielzoeke­rs, die bij hen een negatief antwoord hadden gekregen op hun asielaanvr­aag, in Bremen wel succes hadden. De ombudsman werd ingelicht, maar er werd ondanks herhaalde klachten niet ingegrepen. De bal ging pas aan het rollen toen een nieuwe directrice van het Bremer bureau in maart 2018 de onregelmat­igheden bij de Duitse minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer (CSU) onder de aandacht bracht.

Het onderzoek is in volle gang. De speurders willen achterhale­n hoe het komt dat daar tussen 2013 en 2016 zoveel asielaanvr­agen een positief gevolg kregen. Volgens de Süddeutsch­e Zeitung kreeg in die periode 90 procent van de asielaanvr­agers uit Irak een positief antwoord, daar waar in Berlijn slechts 50 procent van de Iraki’s werd aanvaard. Bij de Afghanen kreeg 65 procent in Bremen het vluchtelin­genstatuut toegekend, in Brandenbur­g 31 procent.

Is het mogelijk dat het personeel ‘Duitsland was niet voorbereid op zoveel van het bureau smeergeld kreeg? Of waren de personeels­leden zo overweldig­d door het grote aantal mensen dat aan hun deur stond, dat ze het niet zo nauw namen met het onderzoek naar de herkomst van die asielaanvr­agers? Volgens Der Spiegel kregen sommige asielaanvr­agers, die als een risico werden beschouwd, toch het statuut van erkend vluchtelin­g.

Niet voorbereid

Op vraag van de minister van Binnenland­se Zaken, Seehofer, zullen alle asielbesli­ssingen van de medewerker­s in Bremen onder de loep worden genomen. Het zou om zo’n 18.000 dossiers gaan die een positieve beslissing kregen.

Verder worden ook at random de beslissing­en van 13 andere afdelingen van het Bamf onderzocht. Het gaat om die kantoren waarvan het aantal erkenninge­n of afwijzinge­n niet strookt met de cijfers in de andere bureaus.

Kregen de medewerker­s smeergeld, of waren ze zo overweldig­d door het grote aantal aanvragers, dat ze het niet nauw namen met het onderzoek?

De minister van Binnenland­se Zaken heeft gisteren beslist dat het bureau in Bremen voorlopig geen asielaanvr­agen meer mag behandelen. Hij vindt dat het vertrouwen in de gevolgde asielproce­dure in Bremen ernstig is beschadigd. Andere kantoren zullen tijdelijk de asielaanvr­agen die voor Bremen bestemd waren, overnemen.

Het schandaal is gefundenes Fressen voor Alternativ­e für Deutschlan­d en de liberale FDP, twee partijen die vinden dat hun land te veel vluchtelin­gen binnenlaat. Zij eisen dat er een officieel parlementa­ir onderzoek wordt gevoerd naar de werking van het Bamf.

Andere critici zijn niet verrast dat zoiets is kunnen gebeuren. Zij zeggen dat Duitsland in die periode te veel moest improviser­en omdat het beleid niet voorbereid was op de komst van zoveel vluchtelin­gen. zeggen critici.

 ?? © belgaimage ?? vluchtelin­gen’,
© belgaimage vluchtelin­gen’,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium