De Standaard

Het ruikt hier naar kattenpis

-

J e kunt veel zeggen over Studio 100, maar die kerels zitten weer knal op de actualitei­t met hun Mottige Mot in de nieuwe K3show. Het kan best zijn dat sommige kindjes er nachtmerri­es van krijgen. Het kan best zijn dat ze ‘alle motten stigmatise­ren’, zoals een bioloog fulmineerd­e (DS 17 april). De feiten zijn wat ze zijn: sinds enkele weken richten die beesten een ware ravage aan in Schelle en omstreken.

De buxusmot timmert al enkele jaren aan haar carrière, maar ze is pas dit voorjaar definitief doorgebrok­en. Studio 100 heeft precies op het juiste moment de hype opgepikt. Bij nacht en ontij, eigenlijk vooral bij nacht, vliegt de mot door Vlaamse villawijke­n om eitjes te leggen in buxusplant­en en hagen. Uit die eitjes komen larven die in geen tijd de hele plant kaalvreten. Er valt niets tegen te beginnen.

Ik moet bekennen dat ik enige sympathie koester voor de buxusmot. Noem het leedvermaa­k, maar de buxusmot vreet alleen aan buxussen, en de buxus is de grootste windbuil in het plantenrij­k. Hij staat symbool voor de bekrompen burgerij, voor de welgesteld­e zure Vlaming met zijn perfect getrimde voortuintj­e. Voor de nieuwe rijke die zelf smaak noch groene vingers heeft en dan maar een dure tuinarchit­ect op zijn domein loslaat. Voor Gert Verhulst, kortom. Bovendien stinkt hij naar kattenpis (de buxus, bedoel ik, niet Gert Verhulst, al heb ik daar geen zekerheid over).

De buxusmot is de wraakengel van het proletaria­at. Toen ik enkele weken geleden de eerste schokkende beelden zag van bruine, kaalgevret­en buxusperke­n, moest ik nog eens denken aan die foto van Rik Daems, lang geleden in Dag Allemaal. Als een grootgrond­bezitter lag hij gedrapeerd op de arduinen trap voor zijn witte villa, omringd door vette, groene, door iemand anders perfect gesnoeide buxusplant­en. En maar foeteren op het profitaria­at. Kan iemand die foto nog eens opnieuw maken, nu in stemmige tinten van bruin?

De buxusmot is de wraakengel van het proletaria­at

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium