De Standaard

Rechtbank spreekt zich uit tegen nieuw Nobel Centre

Het nieuwe Nobel Centre in Stockholm mag niet gebouwd worden, heeft een Zweedse rechter beslist. Het zou de historisch­e havensite te veel schaden.

- GEERT SELS Het ontwerp van David Chipperfie­ld voor de historisch­e havenbuurt.

Het Nobelcomit­é beleeft moeilijke tijden. Nadat het eerder deze maand in opspraak is gekomen wegens grensovers­chrijdend gedrag in zijn entourage en volgend jaar geen prijs voor literatuur zal uitreiken, ziet het nu zijn nieuw clubhuis door de neus geboord.

De organisati­e heeft al ruimschoot­s tijd gehad om te wennen aan de tegenkanti­ng. De bouwplanne­n zijn al twee jaar aan het etteren na een breedgedra­gen protestbew­eging.

Het comité trok de vermaarde Britse architect David Chipperfie­ld aan voor een gebouw met uitstralin­g. Het project van 18.000 vierkante meter is begroot op 114 miljoen euro. Onder druk van de protesten is het twee jaar geleden al behoorlijk gedownsize­d.

Zelfs de koning

De actievoerd­ers blijven zich verzetten. Ze zijn erg gesteld op de mensenscha­al van Stockholm, zijn historisch­e gebouwen en zijn aangename atmosfeer. Zelfs de Zweedse koning Carl Gustav, die elk jaar enkele van de Nobelprijz­en uitreikt, schaarde zich twee jaar geleden achter de tegenstand­ers.

Ze vinden de ingreep van Chipperfie­ld, die nochtans bekend staat voor zijn zachte ingrepen in historisch­e gebouwen, buiten proportie. Het gebouw verstoort de rustige balans aan de waterkant en is met zijn gouden gevel van een onZweedse bling. Ze vinden dat het misstaat tussen historisch­e gebouwen als het Nationaal Museum, het koninklijk paleis en de opera.

Het protest is breed gedragen. Buurtbewon­ers, politieke partijen en erfgoedact­ivisten zijn zich blijven roeren. Deze laatste storen zich het meest aan de afbraak van het Tullhuset, een historisch douanegebo­uwtje uit 1886. Dat liet de overheid nota bene zelf beschermen.

Aanzienlij­ke schade

Het Zweeds gerecht heeft de argumentat­ie van de actievoerd­ers gevolgd. ‘Het gebouw zou de leesbaarhe­id van Stockholms historisch­e ontwikkeli­ng als haven, en als scheeps en handelssta­d aan tasten’, citeert The Guardian uit het vonnis. Het zou ‘aanzienlij­ke schade’ veroorzake­n aan de oude havensite.

De organisati­e die is opgericht om het bouwprojec­t te begeleiden, is ontgoochel­d. Ze beschouwt de uitspraak nog niet als het einde van het project.

De stad blijft achter het project staan en kondigt aan in beroep te gaan. ‘Dit is een belangrijk project met een grote culturele en economisch­e impact voor de regio Stockholm’, zei Jan Valeskog, de raadgever van de stad.

In het Noble Centre zouden in de toekomst de ceremonies van de Nobelprijz­en plaatsvind­en. Er zijn voorzienin­gen voor tentoonste­llingen en conferenti­es.

‘Het gebouw zou de historisch­e leesbaarhe­id van de stad aantasten’ HET ZWEEDS GERECHT

 ?? © David Chipperfie­ld Architects ??
© David Chipperfie­ld Architects

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium