De Standaard

Israël kan niet lachen om Nederlands­e Nettasatir­e

-

Sanne Wallis de Vries heeft zaterdag haar tventree niet gemist. De Nederlands­e cabaretièr­e debuteerde bij de BNNVara op NPO 1 met een satirisch programma genaamd Sanne Wallis de Show, en sloot de eerste aflevering af met een persiflage op ‘Toy’, het nummer waarmee de Israëlisch­e zangeres Netta onlangs het Eurovisies­ongfestiva­l won.

De persiflage werd uitstekend gebracht door de Nederlands­e zangeres Martine Sandifort, daar was iedereen het over eens. Minder eensgezind­heid was er over de nieuwe tekst die Wallis de Vries had geschreven. Er volgde een officiële protestbri­ef van de Israëlisch­e ambassade in Den Haag, gericht aan BNNVara en volgens de Israëlisch­e krant Haaretz ook aan het Nederlands­e ministerie van Buitenland­se Zaken. ‘De inhoud was grof en beledigend’, verduideli­jkte ambassadeu­r Aviv ShirOn in NRC Handelsbla­d. ‘Het programma maakt Israël belachelij­k en verpakt antisemiti­sche stereotype­s als grapjes.’

Dat is wat satire nu eenmaal doet, maar ook in de Nederlands­e media viel op te tekenen dat de tekst van een bedenkelij­k niveau was. ‘Kijk eens hoe mooi ik met bommen gooi / opnieuw, jawel, wint Israël.’ Eenzijdig, vond de NRCcolumni­st Frits Abrahams, ‘al moet je een satirist zijn eenzijdigh­eid gunnen.’

Maar samen met andere commentato­ren vond ook Abrahams dat Wallis de Vries op het eind uit de bocht ging. ‘Open ambassades, zorg dat je casht – van je dollars ’n cent en pecuniaja’. De koppeling van geld aan Joden in de slotregels neigt naar antisemiti­sme, klinkt het zowat overal.

BNNVara zei in een verklaring dat de parodie nadrukkeli­jk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenscha­p is. ‘De parodie gaat niet over de Joodse gemeenscha­p, maar over het Israëlisch­e regime. Dat zijn twee wezenlijk verschille­nde kwesties.’ (th)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium