De Standaard

‘Deze Brueghels zijn niet zeldzaam en onmisbaar’

Minister Gatz gaat de twee schilderij­en van Jan Brueghel de Jonge uit het tvprogramm­a ‘Stukken van mensen’ niet kopen.

- GEERT SELS De Brueghels in ‘Stukken van mensen’ op Vier.

Kunstspeci­alisten hebben de twee stadszicht­en van Jan Brueghel de Jonge onderzocht. Die werden begin april opgevoerd in Stukken van mensen. Het Vierprogra­mma trok er zijn nieuwe seizoen spraakmake­nd mee op gang.

Er kwam een bod van anderhalf miljoen euro. Te weinig, vond de eigenaar, die zijn bemiddelaa­r met een vraagprijs van twee miljoen had uitgestuur­d. Er werd aan toegevoegd dat er onderhande­lingen liepen met een kandidaat uit het buitenland.

Snel na de uitzending wezen de media minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD) daarop. Als waardevoll­e werken naar het buitenland dreigden te verhuizen, was het dan niet aan de overheid om er een bod op te doen? Gatz nam het zekere voor het onzekere en liet de werken onderzoeke­n.

‘Iets kleinere meester’

In een rapport dat al eerder werd afgeleverd, lieten de experts van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen zich vrij scherp uit over de kwaliteit. Nu is er ook een oordeel van de Topstukken­raad en dat ligt in dezelfde lijn. Met deze informatie op zak besliste Gatz gisteren dat de overheid niet tot een aankoop overgaat. ‘Het zijn goede, degelijke werken’, zegt Gatz. ‘Maar ze zijn niet zeldzaam en niet onmisbaar voor ons patrimoniu­m. In vergelijki­ng met andere werken uit die tijd hebben ze geen uitzonderl­ijke waarde. Er is even opwinding ontstaan omdat de naam Brueghel nog steeds tot de verbeeldin­g spreekt. Maar dit is Jan, de kleinzoon van Pieter. Het is een iets kleinere meester.’

Gatz is kritisch voor de kunstmarkt. ‘Ik weet niet of het zo’n goed idee is om gebruik te maken van een tvprogramm­a om de publieke opinie te bespelen. Men heeft de indruk willen wekken dat de overheid in deze werken geïnteress­eerd zou kunnen zijn. Zo werkt het dus niet. Het is niet voor herhaling vatbaar.’

‘Het is geen goed idee om via een tvprogramm­a de publieke opinie te bespelen’

SVEN GATZ

Vlaams minister Cultuur

 ?? © vier ??
© vier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium