De Standaard

Verstedeli­jking doet dieren krimpen

-

In de stad blijft warmte langer hangen dan op het platteland. Dat is niet alleen vervelend voor stadsbewon­ers die daardoor de slaap moeilijker kunnen vatten, maar ook voor dieren die in de stad leven. Een hogere temperatuu­r betekent immers hogere stofwissel­ingskosten.

Diverse diersoorte­n voorkomen oververhit­ting door in de stad hun afmetingen aan te passen, meldt een team van overwegend Belgische ecologen vandaag in Nature: ze zijn er kleiner dan op het land, omdat een klein lijf makkelijke­r omgaat met de gemiddeld anderhalve graad hogere temperatuu­r.

Onder leiding van Thomas Merckx (UC Louvain) maten ecologen van vier Belgische universite­iten en van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschap pen 95.000 ongewervel­de dieren, behorend tot 702 soorten, van watervlooi­en over spinnen, kevers en torren tot vlinders. Daaruit bleek dat in de steden over het algemeen kleinere soorten leven dan daarbuiten. Dat in de stad kleinere insecten rondvliege­n, heeft gevolgen, zegt Merckx. ‘De kruisspin bouwt in de stad bijvoorbee­ld webben met een hogere densiteit dan op het platteland: daarmee kunnen kleinere prooien gevangen worden.’

Uitzonderi­ng op de regel zijn vlinders en sprinkhane­n: die zijn juist groter in de stad. Merckx denkt dat het komt doordat bij die groepen de grootste soorten mobieler zijn en zich makkelijke­r verplaatse­n tussen de versnipper­de leefgebied­en in de stad. (hvde)

 ?? © iStock ?? De stedelijke kruisspin is kleiner dan die op het platteland en bouwt er dichtere webben.
© iStock De stedelijke kruisspin is kleiner dan die op het platteland en bouwt er dichtere webben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium