De Standaard

Geboren zonder armen en benen? We weten nu waarom

Genetici hebben een zeldzame weeffout in DNA ontdekt waardoor kinderen zonder armen en benen geboren kunnen worden.

- SANDER VOORMOLEN © NRC Handelsbla­d

Een internatio­naal onderzoeks­team heeft het genetische mechanisme achter het tetraameli­asyndroom ontrafeld. Dat is een ernstige aangeboren afwijking waarbij kinderen zonder armen en benen worden geboren.

Het team, onder leiding van Bruno Reversade van het Instituut voor Medische Biologie in Singapore, speurde in het DNA van vijf gezinnen met in totaal elf kinderen met ernstig afwijkende of helemaal ontbrekend­e ledematen. De meeste kinderen overleden al in de baarmoeder voordat zij voldragen waren. Het betrof zonder uitzonderi­ng kinderen van ouders die binnen de eigen familie waren getrouwd, waarbij het kind van beide ouders een gen met eenzelfde fatale weeffout (mutatie) had geërfd.

Het bleek in alle gevallen te gaan om een mutatie in het Rspondine2­gen, meldden de onderzoeke­rs in het vakblad Nature.

In de verschille­nde families bleek het soort mutatie ook telkens verschille­nd, waarbij er soms slechts één letter in de genetische code veranderd was maar soms ook hele stukken uit het gen verdwenen waren.

Bij het tetraameli­asyndroom treden er in het embryo ernstige ontwikkeli­ngsfouten op. Behalve dat de ledematen niet of heel minimaal worden aangelegd, blijft ook de ontwikkeli­ng van de longen achter en zijn er soms groeiafwij­kingen in het gezicht. Het gen Rspondine2 is cruciaal voor de aanleg van de groeiknopj­es op het embryo. Bij de ontwikkeli­ng van de longen speelt hetzelfde initiatiep­roces een rol.

‘Tetraameli­a is een zeer zeldzame aandoening, dus op praktisch vlak zal het nut van deze ontdekking niet groot zijn’, zegt Sjoerd Repping, hoogleraar hu

mane voortplant­ingsbiolog­ie aan de Universite­it van Amsterdam en niet direct bij de studie betrokken. ‘Maar aan de hand van dit soort zeldzame aandoening­en leren we de menselijke ontwikkeli­ngsbiologi­e wel veel beter begrijpen.’

Voor moleculair biologen is het gen Rspondine2 een oude bekende. Het reguleert namelijk via een ingewikkel­de cascade van moleculen een belangrijk­e signaalrou­te, WNT geheten. Die blijkt nu via Rspondine2 langs een alternatie­ve route te kunnen worden geactiveer­d.

Dezelfde signaalrou­te die verstoord raakt bij tetraameli­a is ook betrokken bij het ontstaan van tumoren, bijvoorbee­ld in de darm. Mogelijk speelt dit nieuwe mechanisme via Rspondine daarin ook een rol, schrijven de onderzoeke­rs. Dat moet verder onderzocht worden.

‘Het syndroom is zo zeldzaam dat het praktisch nut gering is, maar we leren er wel de ontwikkeli­ngsbiologi­e beter door te begrijpen’

SJOERD REPPING

Universite­it Amsterdam

 ?? © rr ?? De Duitse Violetta was de ster van het circus in de jaren 20 van de vorige eeuw.
© rr De Duitse Violetta was de ster van het circus in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium