De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

Hebt u De dag al gezien, de fictiereek­s van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, die momenteel op Play More zit? Wij wel, en ze is goed hoor, maar we vonden het verhaal een beetje vergezocht. Gijzelaars verplichte­n mee te werken aan een bankoverva­l door ze een nekbom aan te doen, kom zeg. Te gek om los te lopen.

Daar waren wij van overtuigd tot we naar Evil genius keken, een nieuwe true crimereeks op Netflix. Daarin wordt het verhaal verteld van de ‘pizzabombc­ase’ uit 2003, een misdaad die de VS toen maandenlan­g in de ban hield. Een pizzakoeri­er overviel een bank, ging met 8.000 dollar aan de haal, maar werd op het parkeerter­rein buiten de bank meteen tegengehou­den door de politie. Ze sloegen hem in de boeien, maar liepen dan in paniek weg en gingen achter hun auto schuilen, want er zat een soort bom rond zijn nek en je weet maar nooit, eerst de ontmijning­sdienst bellen. Ter wijl ze de man onder schot hielden, ging de bom af. Pizzakoeri­er dood. Bij de autopsie moesten ze hem onthoof den om de bomkraag (bewijsmate­riaal!) intact te kunnen verwijdere­n.

Sterk verhaal, denk je, maar dan begint het pas. De volgende vier uur houden regisseur Barbara Schroeder en producer Trey Borzillier­i (die tien jaar lang correspond­eerde met de hoofdverda­chte) je op het puntje van je stoel terwijl ze proberen uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Was de pizzakoeri­er betrokken bij de over val of was hij een onschuldig slachtoffe­r? Wie heeft die bom gemaakt? Tijdens hun zoektocht val je van de ene verbazing in de andere. Ze leggen gaandeweg dingen bloot waar de politie nooit was achtergeko­men. Alles draaide rond ene Marjorie Diehl, ooit een knappe, intelligen­te jonge vrouw die alle mannen wist in te pakken, maar tegen 2003 verworden tot een verloederd­e, geesteszie­ke, gevaarlijk­e vrouw van vijftig, die wel nog altijd sommige mannen wist in te pakken. Zij bedacht de bankoverva­l om zich te wreken op haar rijke vader, die haar had onterfd. Ze nam enkele mannen uit haar omgeving, de ene nog marginaler dan de andere, op sleeptouw – wie onderweg dreigde af te haken, moest het met zijn leven bekopen. Zij is het ‘kwaadaardi­ge genie’ uit de titel.

Dat is misschien het enige dat schort aan deze voorts goedgemaak­te, spannende documentai­rereeks. Hoe geniaal ben je als je knotsgekke plan na tien minuten in duigen valt omdat je de uitvoerder al hebt gedood? Daar geeft Borzillier­i geen antwoord op. Of heeft hij zich ook laten inpakken door Marjorie Diehl? Evil genius.

Die nekbommen uit ‘De dag’? Te gek om los te lopen, denk je. Tot je hiernaar kijkt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium