De Standaard

Als de muziek stopt

- PASCAL DENDOOVEN

Zolang de muziek speelt, moet je opstaan en dansen. Het zijn de legendaris­che woorden van Charles Owen (Chuck) Prince, de voormalige topman van Citigroup, die bij het begin van de woonkredie­tcrisis in de VS in 2007 uitlegde dat Citigroup er bleef voor gaan. Citigroup zou een jaar later bijna bezwijken onder de financiële crisis en moest fors afslanken. Exit Prince.

Vandaag is de muziek nog altijd aan het spelen. In de Belgische overnamema­rkt ruiken fondsen en bedrijven nog hun kans om snel te proberen bedrijven te verkopen tegen exorbitant hoge prijzen. Bankiers wedijveren nog met elkaar om het verkoopman­daat naar zich toe te trekken en om straks de deals te mogen financiere­n. Niet alleen bankiers ijveren om de kredieten, gespeciali­seerde schuldenfo­ndsen proberen banken te overtroeve­n met goedkoop geld en looptijden waar bankiers niet aan kunnen tippen.

Door dat overaanbod aan goedkoop geld worden bedrijven verkocht tegen gekke prijzen, gaande van 10 keer tot zelfs 15 keer de ebitda; een ruwe graadmeter van de brutowinst die niets zegt over de capaciteit van een bedrijf om netto cash te genereren nadat aan alle verplichti­ngen is voldaan. Het frikadelle­nbedrijf Vanreusel bijvoorbee­ld, dat krimpend is, werd recent verkocht tegen 9 keer de brutobedri­jfswinst. Of neem het WestVlaams­e ITdiensten­bedrijfje Savaco, dat recent verkocht werd voor 10 keer de brutobedri­jfswinst. Wie tegen dergelijke gekke voorwaarde­n overnames deed, zal zichzelf de komende jaren tegenkomen, voorspelt een doorgewint­erd bankier. Of vrij vertaald: de deals van vandaag zijn de problemen van morgen.

De winnaars van morgen lijken diegenen die vandaag anticipere­n op het stilvallen van de muziek

En hoe snel is morgen? In de VS kraakt sinds één à twee weken de markt van hoogrenten­d schuldpapi­er al in haar voegen. Het feit dat de Amerikaans­e lange rente de kaap van drie procent rondde, veroorzaak­t onrust. De koersen van Amerikaans­e bedrijfsob­ligaties toonden afgelopen week een van de sterkste correcties van de afgelopen 18 jaar.

Niet alleen de bedrijvenm­arkt kwam plots onder druk, ook het schuldpapi­er van opkomende landen zoals Brazilië en Vietnam ging onderuit, met beleggers die geld terugtrokk­en. De Turkse lira, die al enkele weken onder toenemende druk staat, beleefde gisteren dan weer zijn slechtste dag in tien jaar tegenover de Amerikaans­e dollar.

Het zijn nog min of meer uiteenlope­nde indicaties waarover je kan redetwiste­n of er een lijn inzit die relevant is voor het Europese continent. De echte test komt waarschijn­lijk als de rentestijg­ing gepaard gaat met een flinke groeivertr­aging. De verwachtin­gen waarop de overnames en hun kredieten zijn gebaseerd, dreigen dan onhaalbaar te worden. Schuldhers­chikkingen en financiele herstructu­reringen zullen het gevolg zijn. Sommige auditgroep­en en bankiers bereiden nu al de versterkin­g voor van hun divisie ‘restructur­ing’. Worden dat de winnaars van morgen?

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium