De Standaard

‘Splits het Facebookim­perium op’

Moeten internetre­uzen als Facebook en Google worden opgesplits­t? Zowel in Europa als in de VS groeit de kritiek op het feitelijke monopolie van de ‘Big Five’.

-

VAN ONZE REDACTEUR

NICO TANGHE

BRUSSEL I Net als in de VS kreeg Facebookto­pman Mark Zuckerberg tijdens zijn hoorzittin­g in Brussel meermaals de vraag voorgeworp­en of zijn bedrijf geen feitelijk monopolie heeft, dat moet worden opgebroken. Eerst door Europarlem­entslid Manfred Weber, daarna door Guy Verhofstad­t.

De voorspelba­re antwoorden van Zuckerberg stonden op spiekbrief­jes die hij eerder al voor het Amerikaans­e Congres gebruikte: consumente­n hebben veel keus, Facebook heeft slechts 6 procent van de advertenti­emarkt in handen en het sociaal netwerk opbreken zou alleen maar de Chinese bedrijven versterken.

Onderzoek in VS

Voorlopig komt Zuckerberg weg met deze verdedigin­gsstrategi­e. Al rijst de vraag hoelang nog. Want de indruk groeit dat de veelvraten van Silicon Valley stilaan hun hand aan het overspelen zijn. In de VS heeft de minister van Financiën onder druk van de toenemende kritiek Justitie inmiddels de opdracht gegeven een onderzoek te openen naar de macht van de zogeheten ‘Big Five’: Facebook, Google, Amazon, Apple en Microsoft.

En ook in Europa broeit er iets. De Europese Commissie heeft al langer de handen vol met dossiers tegen de Amerikaans­e internetre­uzen wegens belastingo­ntwijking en concurrent­ievervalsi­ng. En gisteren heeft een organisati­e die zichzelf Freedom From Facebook noemt, een petitie geopend tegen de alleenheer­schappij van het bedrijf van Zuckerberg. Een rist belangenor­ganisaties pleit daarin onder meer voor het afsplitsen van de berichtend­iensten als WhatsApp, Instagram en Messenger, die allemaal in het bezit zijn van de social mediagigan­t. En dit naar het voorbeeld van de opdeling van het landelijke telefoonmo­nopolie van AT&T (‘Ma Bell’) in 1984 in een aantal regionale maatschapp­ijen, de zogenoemde Baby Bells.

Maar de vergelijki­ng die zich het meest opdringt, is die met de roofbaronn­en van eind negentiend­e eeuw, toen politiek en sa menleving nog geen antwoord hadden op het ontluikend­e en ongetemde kapitalism­e. Met als opperroofr­idder John D. Rockefelle­r, die door listig zakendoen zijn oliemaatsc­happij Standard Oil uitbouwde tot een reus die bijna 90 procent van de markt bezat. Zo dominant was Rockefelle­rs imperium, dat de Amerikaans­e autoriteit­en, na aanslepend­e procedures en rechtszake­n, in 1911 Standard Oil ontbonden in 34 kleine olie, raffinage en transportb­edrijven (waaronder Exxon, Mobil en Chevron).

Het punt dat de meeste critici maken? Data zijn voor deze eeuw wat olie was voor de vorige: een stuwkracht voor dominante groei en veranderin­g. Internet is een schoolvoor­beeld van de zogenoemde ‘winner takes all’economie. Netwerkeff­ecten veroorzake­n dat degene die wint, blijft winnen, zelfs zonder vals te spelen. Waardoor haast vanzelf vergelijkb­are monopolies of oligopolie­s ontstaan als ruim 100 jaar geleden.

Die netwerkeff­ecten worden nog eens versterkt door de data die platforms over hun gebruikers verzamelen: Google kan zien wat mensen na een zoekopdrac­ht aanklikken, Facebook weet wie wat liket en deelt, Amazon houdt bij wat z’n gebruikers aanbieden en kopen. Met die kennis kunnen de Big Five hun producten verbeteren, potentieel gevaarlijk­e concurrent­en opkopen en nieuwe markten betreden. En dus pleiten de critici ervoor om Facebook & Co op te splitsen om het evenwicht in de markt te herstellen

Niet evident

Maar zover is het nog niet. Rockefelle­r kwam erachter dat zijn Standard Oil, eenmaal opgedeeld, nog veel meer waard was dan het geheel. Bij netwerkbed­rijven gaat dat niet op. Vier afzonderli­jk concurrere­nde kleine Facebooks hebben samen minder data en zijn daardoor samen wellicht minder waard dan één groot Facebook. De kans dat deze concerns vrijwillig worden opgedeeld, en daardoor aan macht verliezen, lijkt daardoor erg klein.

En Facebook verplicht opdelen lijkt door toenemend protection­isme evenmin evident. De VS profiteren te sterk van de voorsprong die deze bedrijven hebben in de technologi­sche revolutie die wereldwijd gaande is, zeker ook als militaire grootmacht. Iets waar Zuckerberg maar al te graag fijntjes op inspeelt door te verwijzen naar de groeiende macht van de Chinese internetgi­ganten. Al weet je met Donald Trump, die het sowieso niet heeft voor de grote techbedrij­ven, natuurlijk nooit.

Europa heeft al langer de handen vol met dossiers tegen Amerikaans­e internetre­uzen

Data zijn voor deze eeuw wat olie was voor de vorige: een stuwkracht voor dominante groei en veranderin­g

 ?? © Geert Vanden Wijngaert/ap ?? Protest tegen Mark Zuckerberg, dinsdagavo­nd in de Europese wijk in Brussel.
© Geert Vanden Wijngaert/ap Protest tegen Mark Zuckerberg, dinsdagavo­nd in de Europese wijk in Brussel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium