De Standaard

Hoe geef ik mijn Spaans buitenverb­lijf aan?

- Ann Rasschaert, Wolters Kluwer Lees ook belastingv­ragen op: standaard.be/belastinge­n Jef Wellens, Wolters Kluwer

taald door de werkgever.

Het forfait van 0,23 euro per kilometer is geen verplichti­ng. U mag ook uw reële kosten bewijzen: aankooppri­js afschrijve­n, onderhouds­kosten ... Aangezien u de speed pedelec vermoedeli­jk ook privé gebruikt, moeten de kosten in dat geval geproratee­rd worden. Veelal is het interessan­ter een beroep te doen op het verhoogd forfait. Ik moet voor de eerste keer aangifte doen van een vorig jaar aangekocht onroerend goed in Spanje. Hoe moet ik dat doen? Ik verhuur de woning niet en heb dus geen huurinkoms­ten.

U kunt zich voor het belastbaar inkomen van uw Spaanse woning baseren op de valor catastral (kadastrale waarde). Dat inkomen moet u aangeven naast de code 1130/2130 van vak III van de aangifte.

Maar hoeveel bedraagt dat inkomen? Wettelijk bent u verplicht om de werkelijke brutohuuri­nkomsten (voor de periode dat u de woning verhuurde) of de door u geraamde brutohuurw­aarde (voor de periode dat u de woning niet verhuurde) van de Spaanse woning aan te geven, maar die regeling is als discrimine­rend bestempeld door het Europese Hof van Justitie.

Daarom laat de Belgische fiscus toe dat u een door de Spaanse overheid vastgestel­de forfaitair­e waarde gebruikt. Dat percentage vindt u terug op het Spaanse aan slagbiljet van de belasting voor nietverbli­jfhouders (de Impuesto sobre la Renta de No Residentes). U neemt hiervan 2 procent (meestal voor een al wat oudere woning) of 1,1 procent (voor een nieuwbouw). Omdat u de woning pas in de loop van vorig jaar kocht, mag u het bedrag beperken tot de periode dat u er in 2017 eigenaar van was, bv. 334/365ste als u de woning kocht op 1 februari. Van dat bedrag mag u de door u betaalde ‘Spaanse onroerende voorheffin­g’ (de IBI) aftrekken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium