De Standaard

Beleggen in 365 miljoen mensen

- JAN REYNS

Een kleine veertig jaar geleden kocht de machtigste zakenman van Indonesië, Liem Sioe Liong, een slapende vennootsch­ap. Dat werd First Pacific, de investerin­gsholding van de man die op heel goede voet stond met de voormalige Indonesisc­he president Soeharto. Als verlichte despoten ontwikkeld­en ze de economie van Indonesië. De welvaart in het land nam sterk toe, evenals hun eigen fortuin.

Het doel met First Pacific was evenwel investeren buiten Indonesië, want in dat land met 260 miljoen inwoners was Liem Sioe Liong met zijn Salimgroep al heer en meester: met honderden bedrijven van cement tot noedels. Kwatongen noemden First Pacific zijn levensverz­ekering, voor het geval dat Soeharto zou wegvallen.

Na 33 jaar moest de president inderdaad aftreden, toen de Aziëcrisis zwaar toesloeg in Indonesië. De Salimgroep ging net niet bankroet. Ook oprichter Liem Sioe Liong, alias Salim, moest zich terugtrekk­en. Maar zijn opvolger en sinds 1992 zijn jongste zoon Anthoni Salim lieten niet alles verloren gaan. Sterker: vandaag is de groep weer een van de grootste conglomera­ten van ZuidoostAz­ië. Het behoud van Indofood, vandaag het grootste voedingsbe­drijf van Indonesië en de grootste producent van instantnoe­dels ter wereld, speelde daarin een belangrijk­e rol.

Strategie

Nog tijdens de eerste moeilijke postSoehar­tojaren kocht First Pacific grote participat­ies in het in 1990 door de stamvader zelf opgerichte Indofood en ook PLDT, toen de alleenheer­sende telecomope­rator in de Filipijnen. Vandaag zijn voeding en telecom nog altijd de belangrijk­ste componente­n van de portefeuil­le, samen met infrastruc­tuur (tolwegen, energie,...). En er wordt opnieuw gefocust op Indonesië, samen met de Filipijnen. Die twee landen vormen een gigantisch­e groeimarkt met 365 miljoen (vooral jonge) mensen: meer dan de eurozone.

First Pacific is voor 44% in handen van de Salimgroep, die geleid wordt door Anthoni Salim, de jongste zoon van de stichter. Hij is ook de voorzitter van First Pacific. Het mag duidelijk zijn dat de groep mikt op controle van haar bedrijven.

Portefeuil­le

De 50,1% in Indofood is met zowat 2,5 miljard dollar de grootste waarde. Dan volgen telecomgro­ep PLDT en Metro Pacific, de infrastruc­tuurpoot. Naar winstbijdr­age waren deze drie participat­ies in 2017 goed voor 394 van de 420 miljoen dollar winst van First Pacific. Rendement

Het conglomera­at is niet vies van schulden. Zowel op het niveau van de bedrijven (10 miljard dollar netto) als de holding (1,5 miljard dollar). Jammer genoeg werden met dat geld een paar slechte investerin­gen gedaan. Tot overmaat van ramp heeft PLDT, een van de drie koninginne­nstukken, het zoals andere telecomspe­lers in de wereld moeilijk.

De combinatie van al die factoren roept bij sommige beleggers herinnerin­gen op aan het rampscenar­io van eind de jaren negen Een tig. Toen bleef er van de groep maar een vijfde over.

De koers van First Pacific noteert intussen ook al meer dan 60% onder de vorige top van 2013.

Door die zware crisissen is het samengeste­ld jaarlijks rendement van het aandeel First Pacific sinds 1990 niet hoger dan 6,35% en de voorbije 10 jaar bedroeg het maar 3,8% (cijfers Value Square). De gemiddelde Belgische holding haalde respectiev­elijk 10,9% en 7,8%. Besluit

First Pacific heeft een minder lange geschieden­is dan vele andere holdings die we hier voorstelde­n en het gebruik van hoge financiële schulden brengt risico’s met zich mee. Toch heeft het huidige management al bewezen zeer moeilijke situaties de baas te kun van Indofood nabij Jakarta. nen. Zij erkennen dat de schulden te hoog zijn en willen nietstrate­gische participat­ies verkopen. Patrick Millecam van Value Square blijft geloven in First Pacific. Onder meer PLDT gaf al tekenen van beterschap.

De koersen zijn echter nog verder gezakt: de discount is intussen opgelopen tot 52%. Met andere woorden: de portefeuil­le van First Pacific is volgens de beurskoers­en van de deelneming­en meer dan het dubbele waard ten opzichte van de beurskoers van First Pacific (nu 4 HK dollar). Op zich is een discount onvoldoend­e reden om een aandeel te kopen. Een belegger moet kijken naar het potentieel van de portefeuil­le. Maar als die verder kan groeien, is het herstelpot­entieel ook erg groot.

 ?? © reuters ?? noedelfabr­iek
© reuters noedelfabr­iek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium