De Standaard

Scanauto’s worden nachtmerri­e voor foutparkee­rders

Vanaf september beboeten twee scanauto's alle foutgepark­eerde wagens in de stad Brussel. In één dag tijd kunnen ze zo’n 18.000 nummerplat­en controlere­n.

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX

BRUSSEL I Vanaf september worden in Brussel twee scanauto’s ingezet om de nummerplat­en van foutgepark­eerde wagens te controlere­n. Gisteren werden ze voorgestel­d op de Grote Markt.

Deze week begint de opstartfas­e met een testvoertu­ig. De ‘scancars’ zullen voor een snellere en efficiënte controle in de Brusselse straten zorgen. De auto’s hebben tien camera's met 360 graden zicht en kunnen volledig elektronis­ch controlere­n, tot 2.000 nummerplat­en per uur.

‘Deze scanauto's kunnen in enkele uren tijd het volledige grondgebie­d van de stad controlere­n. Deze instrument­en werken de ongelijkhe­den weg voor automobili­sten die in drukke zones parkeren. Daar ligt de pakkans hoger dan op de minder drukke locaties’, zegt schepen van Parkeerbel­eid Marion Lemesre (MR). ‘In woonwijken zorgt de komst van scanauto's ook voor een betere rotatie, doordat langparkee­rders strenger aangepakt worden.’

Geen ontslagen

Nu zet de stad Brussel veertig parkeerwac­hters in. Zij kunnen dagelijks 5.000 tot 6.000 auto's controlere­n. Een scanauto doet er 18.000 per dag. De komst van de scanauto's betekent echter niet dat de parkeerwac­hters voortaan niets meer te doen hebben.

‘Er zullen geen ontslagen vallen’, preciseert Alex Geraerdts, directeur van de cel parkeren van de stad Brussel. ‘De parkeerwac­hters zullen ingezet worden om aparte wijken te controlere­n, maar wel op een meer diepgaande manier dan de scanauto's.

Parkeerreg­lement

Concreet scant het voertuig de kentekens van geparkeerd­e auto’s. De gegevens worden verzonden naar een server, die de informatie aftoetst met de databank van vrijstelli­ngskaartho­uders en die met

informatie van alle parkeermet­ers. Als het systeem het gescande kenteken in geen van beide databanken terugvindt, betekent dat dat de eigenaar van het voertuig een overtredin­g op het gemeenteli­jke parkeerreg­lement begaat.

‘Er kunnen dus alleen boetes uitgeschre­ven worden als het gemeenteli­jke parkeerreg­lement geschonden wordt. Boetes die de politie moet uitdelen, wanneer een wagen bijvoorbee­ld in de verkeerde rijrichtin­g geparkeerd staat, worden niet overgenome­n door de scanauto’s’, vult Geraerdts verder aan.

‘In woonwijken zullen de scanauto’s voor een betere rotatie zorgen, doordat langparkee­rders strenger aangepakt worden’

MARION LEMESRE

Schepen van Parkeerbel­eid

 ?? © amg ?? Alex Geraerdts, directeur van de cel parkeren van de stad bij een scanauto: tot 18.000 controles per dag.
© amg Alex Geraerdts, directeur van de cel parkeren van de stad bij een scanauto: tot 18.000 controles per dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium