De Standaard

Het geheime wapen van Quick Step

Joxean Matxin is de ‘superscout’ die voor Patrick Lefevere de voorbije drie jaar over de hele wereld naar talent zocht. Fernando Gaviria, Alvaro Hodeg, Fabio Jakobsen: hij ontdekte ze allemaal.

- JANPIETER DE VLIEGER

Fernando Gaviria.

OSEO I Als Quick Step Floors dit seizoen al vijfendert­ig koersen heeft gewonnen, dan is dat zeker de verdienste van Elia Viviani. Hij won gisteren al voor de vierde keer in de Giro. Maar er is ook de Bask Joxean Matxin.

Die is sinds begin dit jaar sportief manager bij UAE Emirates, maar de voorbije drie jaar werkte hij voor Quick Step Floors als ‘talentscou­t’. In het voetbal heb je die van eerste klasse tot vierde provincial­e, in het wielrennen was de aanstellin­g van Matxin in 2015 uniek. ‘Ik was de eerste wielerscou­t ter wereld. En nu zal iedereen dat model gaan kopiëren.’

De rituitslag telt niet

Matxin was heel succesvol. Hij bracht renners als Fernando Gaviria, Alvara Hodeg, Fabio Jakobsen, Maximilian Schachmann, Enric Mas en Rémi Cavagna naar Quick Step. Lefevere heeft op dit moment vijftien renners in de ploeg die minder dan 26 jaar zijn en die hebben samen twintig koersen gewonnen. Gevraagd naar een handleidin­g voor het succesvol scouten van jonge wielrenner­s, vindt Matxin één stelregel belangrijk­er dan alle andere: kijk nooit naar de uitslag.

‘Dat is gewoon de eerste les. Fernando Gaviria is het beste voorbeeld. Iedereen denkt dat ik die heb ontdekt nadat hij in de Tour of San Luis in 2015 een sprint had gewonnen voor Cavendish. Klopt niet. Ik had hem al op de radar in 2013, toen ik hem naar Lampre wilde halen. In 2014 op het WK in Ponferrada heb ik voor het eerst echt met hem gepraat. Bystrøm won, maar wie viel aan op de slothellin­g? Wie lag in de voorlaatst­e bocht nog in tweede positie? Fernando Gaviria.’

‘Zelfde verhaal voor Alvaro Hodeg op het WK in Qatar in 2016. Die eindigt twaalfde in de U23

‘Ik was de eerste wielerscou­t ter wereld. En nu zal iedereen dat model gaan kopiëren’

 ?? © epaefe ??
© epaefe
 ?? © belga ??
© belga
 ?? © belga ??
© belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium