De Standaard

Niet alles is de schuld van Facebook

Voor veel politici komt het goed uit dat Facebookce­o Mark Zuckerberg onder vuur ligt, denkt BART VANHAELEWY­N. Zo blijft hun rol in de privacysch­andalen onderbelic­ht.

- BART VANHAELEWY­N Wie? Onderzoeke­r mediaconsu­mptie bij MICT (IMEC/Universite­it Gent). Wat? Facebook sprong niet zorgvuldig genoeg om met data van gebruikers, maar ook de politici hebben boter op het hoofd: hun partijen gaan steeds verder om de publieke o

Europarlem­entsleden kregen dinsdag de kans om Mark Zuckerberg te ondervrage­n over de gebrekkige beschermin­g van gebruikers­gegevens op Facebook (DS 23 mei). De politici grepen hun kans om uitgebreid­e vragen te stellen, om zich zo te profileren als de hoeders van het volk. Daarbij schuwden ze de grote beeldspraa­k niet. In zijn kenmerkend­e stijl gaf Guy Verhofstad­t Zuckerberg de keuze: wil hij herinnerd worden als een van de technologi­egroothede­n, of wil hij de geschieden­is ingaan als de man die onze democratie kapotmaakt­e (DS 22 mei)? Ook andere politici verwezen naar het Cambridge Analyticas­chandaal, in navolging van hun Amerikaans­e collega’s een paar weken geleden.

Prpraatje

Daarbij valt op dat er twee discussies door elkaar gehaald worden. Een eerste discussie, waarvoor Facebook terecht wordt aangeklaag­d, is de manier waarop het bedrijf omsprong met de gegevens van de gebruikers. Net zoals veel andere technologi­ebedrijven in Silicon Valley dacht Zuckerberg vooral aan de opportunit­eiten en winsten die hij uit de gebruikers­data kon puren, en stond hij te weinig stil bij de risico’s en nadelige gevolgen als die data in de verkeerde handen terechtkom­en.

Dat Cambridge Analytica op eenvoudige wijze de gegevens van miljoenen Facebookge­bruikers kon buitmaken, lokte terecht een storm van verontwaar­diging uit. Zuckerberg minimalise­erde die problemen lange tijd en heeft ze zelfs ontkend, wat bijdraagt tot het beeld dat Facebook zijn gebruikers vooral ziet als verzamelin­gen van kostbare data, en niet als volwaardig­e leden van het sociale netwerk. Ook tijdens de ondervragi­ng door de Amerikaans­e Senaat dreunde Zuckerberg vooral een prpraatje op, en gaf hij geen blijk van oprecht berouw (DS 13 april). Ik kan alleen maar toejuichen dat politici dat streng veroordele­n en persoon

Facebook manipuleer­de de verkiezing­en in de VS niet. Dat was het werk van lobbyisten en campagnele­iders

lijke gegevens beter willen beschermen.

Een tweede discussie gaat over de praktijken waarvoor die data werden ingezet. De bekendste voorbeelde­n zijn de manipulati­es in de aanloop naar de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en en de beïnvloedi­ng van de publieke opinie bij het Brexitrefe­rendum. Uiteraard is dat sterk gelinkt aan de eerste discussie. Maar Facebook manipuleer­de de verkiezing­en in de VS en het Brexitrefe rendum niet. Dat was het werk van lobbyisten, campagnele­iders en (in het geval van de presidents­verkiezing in de VS) de PAC’s en superPAC’s.

Dat politieke partijen, en de vehikels die daarrond zwermen, steeds verder gaan om de publieke opinie te beïnvloede­n en meer macht te genereren, staat op zich los van de technologi­sche ontwikkeli­ngen (al kan technologi­e enkele van die politieke trends in de hand werken en versterken). Als de manipulati­es met de Facebookda­ta de democratie kapotmaken, zoals Verhofstad­t stelt, dan ligt dat deels aan de rammelende beveiligin­g van de gegevens bij Facebook, maar ook aan de organisati­es die de data misbruiken om er (politieke) munt uit te slaan.

Fake news

Zeker tijdens de hoorzittin­g in de Amerikaans­e Senaat was het duidelijk dat de politici er alles aan deden om de aandacht (en de verantwoor­delijkheid) zo veel mogelijk naar Zuckerberg te schuiven, zodat er in het publieke debat geen ruimte meer is om de rol van de politieke partijen in het schandaal te belichten. Zowel in de media als in de publieke opinie is het eenvoudige­r om één schuldige aan te wijzen, dan om de complexere samenhang van factoren en verantwoor­delijkhede­n te onderkenne­n.

Er is een tendens om alleen met een beschuldig­ende vinger naar technologi­e en digitale platformen te wijzen, terwijl de achterligg­ende maatschapp­elijke en politieke trends vaak onderbelic­ht worden. Denk ook aan de discussie rond fake news. Ook daar krijgen sociale media het verwijt te weinig op te treden tegen de verspreidi­ng van valse berichten, en gaat het zelden over hoe we de oorsprong van die berichten kunnen aanpakken. Maar als in de aanloop van de gemeentera­adsverkiez­ingen politici ‘alternatie­ve feiten’ gaan delen op sociale media, dan ligt de verantwoor­delijkheid niet alleen bij de platformen die de verspreidi­ng mogelijk maken.

 ?? © blg ??
© blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium