De Standaard

EEN RADICAAL BRUSSELS KRUITVAT

- ASSITA KANKO

Ze ligt in het hart van Brussel tussen de monumenten van het Jubelpark en de mastodonte­n van de Europese instelling­en. Ik heb het over de Grote Moskee, waarvan de financieri­ng, de taal en het didactisch­e programma aan onze controle ontsnappen. Een salafistis­che imam houdt er toespraken die lijnrecht indruisen tegen onze wetten en Europese waarden, en probeert op die manier jongeren te indoctrine­ren. Nu en dan wordt er een nieuwsitem aan gewijd, daarna wordt alles weer bedolven onder het stof van de tijd.

Hetzelfde gebeurt op andere plekken in ons land – in Verviers bijvoorbee­ld – en in Europa. Zopas hoorden we dat in Irak een Belgische jongeman ter dood is veroordeel­d omdat hij met IS heeft meegevocht­en. Vanuit Mosul had hij de terroristi­sche aanvallen toegejuich­t die de voorbije jaren in Europa werden gepleegd. Hoewel de jongeman bij ons, in Verviers, is geboren, heeft hij zich van onze samenlevin­g en haar democratis­che waarden afgekeerd, om uiteindeli­jk voor de misdaad te kiezen. Het klassieke scenario, het zoveelste déjà vu.

Het rapport van Ocad trapt een open deur in (DS 9 mei). We wisten al dat er in de Brusselse Grote Moskee geweld wordt gepredikt tegen ‘slechte moslims’ of ‘ongelovige­n’, en dat jongeren het risico lopen geindoctri­neerd te worden. In de nasleep van het rapport is de overeenkom­st met SaudiArabi­ë opgezegd en nam het Belgische gerecht salafistis­che literatuur in beslag. Zelf vind ik dat optreden onbeduiden­d, vooral in het licht van de gevaarlijk­e situatie waarin we verkeren in ons land. Alsof we een bulldozer met de blote hand proberen tegen te houden.

We mogen niet naïef zijn: dat type literatuur blijft gemakkelij­k toegankeli­jk in buurtwinke­ls. Wie in Brussel op zoek is naar salafistis­che publicatie­s, vindt die zonder enige moeite. Ik zag boeken waarin staat dat meisjes zich als goede, onderworpe­n moslima’s moeten gedragen, terwijl de jongens als prinsjes worden verwend. Mensen die met dat soort geschrifte­n zijn opgegroeid, gaan hun gedrag of hun opvattinge­n natuurlijk niet van vandaag op morgen veranderen. In heel wat huizen in de moslimwijk­en zijn die boeken trouwens niet eens nodig. Alles wordt live en in real time gedemonstr­eerd, de kinderen krijgen er systematis­ch die traditione­le voorbeelde­n opgedronge­n.

Ook de preken blijven gewoon doorgaan, in clandestie­ne moskeeën. En gezinnen die al hun informatie uit buitenland­se zenders putten, zullen zich in hun getto’s blijven opsluiten. Meestal hebben ze geen benul van wat er zich in België afspeelt. Hoewel ze hun sociale rechten vaak wel kennen.

We zullen opnieuw geneigd zijn onze ogen te sluiten voor dergelijke feiten, terwijl het lang geen randversch­ijnselen meer zijn. Nu en dan zal de verontwaar­diging opflakkere­n over de gevolgen van die lakse houding, die door intellectu­ele lafheid of door politiek opportunis­me wordt gevoed.

Zowel het politieke leven als ons on derwijssys­teem vertoont rotte plekken. Niet alleen is er de struisvoge­lpolitiek van het laisserall­er, ook het onderwijs slaagt er maar niet in de jongeren tot volwaardig­e burgers op te leiden, die kritische zin en inzicht bezitten. De religieuze apartheid op de schoolbank­en draagt daar natuurlijk niet toe bij. Bovendien worden godsdienst­lessen vaak gegeven door leraren van wie de vorming aan elke controle ontsnapt. Die toestand heeft als gevolg dat gematigde moslims zich moeten verstoppen. Ze zien geen uitweg meer.

Waarom hebben we het gewelddadi­ge gedrag van de islamisten, die hun godsdienst boven de wet plaatsen, zolang geduld? Zijn we de moord op Theo van Gogh in Nederland misschien al vergeten? De in zijn bloed geschreven woorden, gericht aan Ayaan Hirsi Ali, die al minstens tien jaar door lijfwachte­n wordt beschermd? Alleen al die situatie bewijst dat er wel degelijk sprake is van geweld. Denk ook eens aan imam Seyran Ates, die wordt bedreigd omdat ze vindt dat de vrouw de gelijke is van de man en dat de hoofddoek werd uitgevonde­n door mannen, niet door God. En aan de Brusselse onderzoeke­r van Turkse origine die zijn weg elke dag zo uitstippel­t dat hij in Brussel niet door ‘Turks’ grondgebie­d moet lopen, waar hij het slachtoffe­r dreigt te worden van sociale pressiemid­delen. En denk maar aan al die keren dat we worden aangemaand minder kritisch te zijn, omdat het probleem niet aan de islam zou liggen en omdat het salafisme in de Brusselse Grote Moskee of de partij Islam slechts marginale verschijns­elen zouden zijn.

Bestaat er een groter bewijs van de kwetsbaarh­eid van onze westerse democratie­ën dan de keren dat de vrijheid van meningsuit­ing straffeloo­s wordt geschonden en dat diegenen die haar verdedigen in de steek worden geladen? De slachtoffe­rs worden gedwongen als gevangenen te leven. Europa is elk overzicht kwijt.

We hebben in de eerste plaats duurzame oplossinge­n nodig. Er moet een eind komen aan de apartheid op school, zodat het onderwijs zijn taak kan vervullen. Zodat elk kind in staat is voldoende zelfstandi­g en kritisch te denken en het salafistis­che gedachtego­ed nooit slikt. En het gerecht moet de middelen krijgen om kleine boefjes tijdig een halt toe te roepen. De wetten moeten worden nageleefd.

Ten slotte moeten we durven toe te geven dat we wel een probleem hebben met een bepaald soort islam. Aan onze waarden mag niet worden getornd, laat dat duidelijk zijn. Het gerecht moet zijn rol als bewaker van de rechtsstaa­t blijven vervullen, en zelf moeten we waakzaam blijven.

Wie in Brussel op zoek is naar salafistis­che publicatie­s, vindt die moeiteloos

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium