De Standaard

Helft ambtenaren heeft zwaar beroep

Het voorwaarde­lijke akkoord over de zware beroepen in de overheidss­ector verguldt de pil van het verhoogde wettelijk pensioen naar 67 jaar. Maar zonder een gelijkaard­ig systeem in de privésecto­r staat alles op losse schroeven.

- VAN ONZE REDACTEUR

De bluts met de buil. De regering verhoogde de wettelijke pensioenle­eftijd naar 66 jaar in 2025 en 67 jaar in 2030. Ook voor een vervroegd pensioen moet er langer worden gewerkt. Ter compensati­e krijgen werknemers met een zwaar beroep nu iets extra’s. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) sloot woensdagav­ond met de christelij­ke en liberale vakbond hierover een akkoord voor de overheidss­ector.

Welke redenering leidt naar een zwaar beroep?

Na flink wat gesoebat distilleer­de de regering drie criteria ter omschrijvi­ng van een zwaar beroep: fysiek belastend werk, onregelmat­ige uren en een verhoogd veiligheid­srisico. Een vierde criterium, ‘mentale of emotionele belasting’, telt alleen in combinatie

met een of meerdere criteria.

Naargelang het aantal behaalde criteria wegen de gewerkte jaren zwaarder door (te vermenigvu­ldigen met factor 1,05 of 1,10 of 1,15). Concreet: een kleuterlei­der – die aan twee categorieë­n voldoet – met 20 jaar op de teller heeft 22 jaar gewerkt.

Om in aanmerking te komen, moet de werknemer tenminste gedurende tien jaar een zwaar beroep uitoefenen. Hij krijgt de keuze: ofwel wat vroeger met pensioen, ofwel doorwerken (met wat meer pensioen), ofwel een combinatie van beide. In geen geval mag de betrokkene voor zijn 60ste stoppen met werken. Het moet gaan om effectief gewerkte jaren of periodes die daarmee worden gelijkgest­eld (jaarlijkse vakantie, ziekteverl­of, zwangersch­apsverlof enzovoort).

Over welke beroepen gaat het?

Vanochtend buigt het kernkabine­t zich over de concrete lijst van beroepen waarover onderhande­ld werd (postbodes, luchtverke­ersleiders, NMBSperson­eel, militairen, cipiers, brandweer, chauffeurs, loodsdiens­ten enzovoort). Zij krijgen allemaal een cijfer van 1 tot 4, naargelang het aantal behaalde criteria. Of de lijst een definitief fiat krijgt, is onzeker.

Ook het verplegend en het onderwijsp­ersoneel vallen onder de regeling. Kleuterond­erwijzers en leerkracht­en uit het beroeps en bijzonder onderwijs krijgen een 2, leerkracht­en uit het lager en secundair onderwijs moeten het stellen met een 1. Wie in het hoger of universita­ir onderwijs werkt, oefent geen zwaar beroep uit.

Hoeveel kost deze regeling?

Het systeem van de zware beroepen vervangt de zogenaamde ‘tantièmes’ die de regering al voorwaarde­lijk afschafte. Heel wat overheidsp­ersoneel geniet zo’n voordelige loopbaanbr­euk (tantième), waardoor ze wat vroeger met pensioen kunnen, met wat meer geld. Het akkoord houdt in dat het pensioenbe­drag in het nieuwe systeem niet lager mag uitvallen.

Sommige ambtenaren met een tantième worden niet langer beschouwd als mensen met een zwaar beroep (pastoors bijvoor beeld). Zij krijgen een overgangsr­egeling. Verpleegku­ndigen konden dan weer niet genieten van een tantième. Daar wordt de regeling retroactie­f ingevoerd (tot 10 jaar).

In de Kamer betoogde Bacquelain­e dat het akkoord binnen de afgesproke­n financiële marges valt. Het geldt vanaf 2020. Voor het eerste jaar zette de regering 40 miljoen opzij (inclusief de privésecto­r), voor het tweede jaar 70 miljoen. Dat lijkt een habbekrats in vergelijki­ng met de totale pensioenko­sten van 48 miljard. Maar het spreekt voor zich dat deze enveloppe in de toekomst exponentie­el zal stijgen. Pas over 45 jaar valt de volledige ambtenaren­loopbaan onder het nieuwe systeem.

De minister bestelde bij het planbureau een studie om de financieri­ng voor alle zekerheid na te rekenen. De gesloten enveloppe spreidt de armoede. Hoe meer mensen onder de zware beroepen vallen, des te magerder het voordeel. In de Kamer uitten de NVA en Open VLD kritiek op de uitgebreid­e lijst. Eerder zei Bacquelain­e dat zowat 62 procent van het overheidsp­ersoneel profiteerd­e van een tantièmere­geling. Het systeem van de zware beroepen geldt voor minder dan 50 procent van het overheidsp­ersoneel. Op termijn spreekt hij over een besparing.

Hoe zit het met de privésecto­r?

Momenteel lopen er onderhande­lingen tussen werkgevers en vakbonden over een gelijkaard­ige regeling voor de privésecto­r. Die lopen moeizaam, mede omdat de privé heel wat meer beroepspro­fielen telt. De sociale partners verkiezen het daarom alleen met criteria te werken, met uitzonderi­ng van de beroepsgro­epen die bij de overheid een pendant hebben (bijvoorbee­ld verpleegku­ndigen).

Zonder akkoord neemt Bacquelain­e zelf zijn verantwoor­delijkheid. De minister benadrukte in het parlement dat er ‘gelijkheid’ moest komen. De regering wil de verschille­nde pensioensy­stemen (overheid, privé, zelfstandi­gen) naar elkaar laten toegroeien. Bijgevolg is er pas een akkoord als niet alleen de ambtenaren maar ook de privé een regeling voor de zware beroepen heeft.

Komen er nog politieke problemen?

De NVA en Open VLD oordeelden gisteren kritischer dan CD&V en de MR. De rechtse flank van de regeringMi­chel voelde zich wat weggedrukt door het eerder onverwacht­e akkoord met de vakbonden, toch een succes voor Bacquelain­e. Zij zijn bovendien bevreesd dat de initiële beslissing om mensen langer te laten werken, door het systeem van de zware beroepen wordt teruggesch­roefd.

Zodra er een akkoord over de zware beroepen wordt bereikt, komt er misschien nog ruimte om het pensioensy­steem met punten toch in te voeren. Maar er rest de regering niet zoveel tijd meer. Vanaf het najaar verkeren de partijen bovendien constant in campagnemo­dus.

Om in aanmerking te komen, moet de werknemer tenminste tien jaar een zwaar beroep uitoefenen

De NVA en Open VLD zijn bang dat de beslissing om mensen langer te laten werken door het systeem van de zware beroepen, wordt teruggesch­roefd

 ?? © pn ?? Daniel Bacquelain­e betoogde in de Kamer dat het akkoord binnen de afgesproke­n financiële marges valt.
© pn Daniel Bacquelain­e betoogde in de Kamer dat het akkoord binnen de afgesproke­n financiële marges valt.
 ?? © hh ?? Bij de zware beroepen: politieage­nten, brandweerl­ui, verplegers, militairen.
© hh Bij de zware beroepen: politieage­nten, brandweerl­ui, verplegers, militairen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium