De Standaard

EEN CONCEPT MET TEKORTKOMI­NGEN

- RUBEN MOOIJMAN

De discussie over de zware beroepen dreigt te verzanden in totale chaos. De regeringsp­artijen zijn het onderling oneens, de kloof tussen de werkgevers in de privésecto­r en de bonden is groter dan ooit en de bevolking vraagt zich af waarom bijvoorbee­ld leerkracht­en vroeger met pensioen zouden moeten kunnen gaan dan andere hardwerken­de Vlamingen.

Uit de hele heisa blijkt eens te meer dat het concept van zware beroepen belangrijk­e tekortkomi­ngen heeft. Het is niet in overeenste­mming met het moderne denken over arbeid en carrière. Dat gaat uit van een dusdanige invulling van de loopbaan dat werknemers hun arbeidstak­en juist lang kunnen volhouden. Afwisselin­g, flexibilit­eit, de mogelijkhe­id om het desgewenst wat rustiger aan te doen – met die oplossinge­n slagen de Scandinavi­sche landen erin om mensen langer aan het werk te houden. Zo houden ze hun sociale zekerheid betaalbaar.

In die landen wordt werk veel meer gezien als iets plezierigs en zinvols, in plaats van als een vervelende bezigheid waarmee je beter vroeg dan laat kunt stoppen. Er wordt veel geïnvestee­rd in het aantrekkel­ijk maken van de loopbaan, zodat voorkomen wordt dat werknemers uitgeblust raken. Waarom zou bijna de helft van het Belgische overheidsp­ersoneel niet kunnen waar hun collega’s elders in de wereld wel in slagen, namelijk een volledige loopbaan tot een goed einde brengen?

De pogingen om te bepalen welke beroepen zwaar zijn en welke niet, zijn vanaf het begin uitgegaan van een foute premisse. Het idee dat er een vlijmscher­pe grens loopt tussen ‘zwaar’ en ‘niet zwaar’, is een illusie. Wat als zwaar ervaren wordt, is niet in lijsten, regels en procedures vast te leggen. Wie zijn job graag doet, ervaart zijn werk als minder zwaar dan wie elke dag met tegenzin aan de slag gaat. Wie uitzicht heeft op nieuwe uitdaginge­n, zal makkelijke­r bereid zijn om een tijdje zware, onregelmat­ige of stresseren­de taken op zich te nemen. Wie regelmatig sport en gezond leeft, kan langer fysiek actief blijven dan iemand met overgewich­t of een zware roker.

Maar dit is een gepasseerd station. De regering heeft ingestemd met het definiëren van zware beroepen. Nu moet ze er het beste van maken. Dat minister Bacquelain­e de ambtenaren rechten toekent waarover de sociale partners het in de privésecto­r nog helemaal niet eens zijn, komt de sereniteit van de discussie in elk geval niet ten goede.

We zien werk nog steeds als een vervelende bezigheid, waarmee je beter vroeg dan laat kunt stoppen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium