De Standaard

De Wever: ‘Ouders zijn niet louter slachtoffe­r’

De ouders van Mawda mogen voorlopig in het land blijven. Maar Bart De Wever vindt dat hun verantwoor­delijkheid ‘wel in beeld moet komen’.

-

BRUSSEL I Excuses en beloftes klonken gisteren op de eerste bijeenkoms­t van de Kamer na de dood van de Koerdische kleuter Mawda. ‘Het openbaar ministerie is zich ervan bewust dat het te snel informatie heeft verspreid. Als minister van Justitie bied ik dan ook mijn excuses aan.’

Zo komt minister Koen Geens (CD&V) tegemoet aan de kritiek op het parket van Bergen, dat net na de dood van het IraaksKoer­dische meisje Mawda beweerde dat de politie geen schot had afgevuurd. Later bleek dat de kleuter, die samen met tientallen migranten in een busje op de vlucht was voor de politie, werd gedood door een kogel. Daarop moest het parket zijn communicat­ie in allerijl bijstellen.

Autopsie gevraagd

‘Het was ook nooit de bedoeling informatie achter te houden’, bezweerde Geens op de eerste plenaire vergaderin­g in de Kamer na de commotie, waarin drie Franstalig­e oppositiep­artijen vragen stelden over de kwestie. ‘Het bewijs daarvan is dat het parket zelf een autopsie heeft gevraagd en een onderzoeks­rechter heeft gevorderd’, aldus de CD&Vminister.

Eerder deze week had premier Charles Michel (MR) zich ook al kritisch uitgelaten over de ‘zeer snelle maar verkeerde’ communicat­ie van het openbaar ministerie. ‘Zeker in deze omstandigh­eden is correcte communicat­ie van cruciaal belang voor de sereniteit.’

Geen regularisa­tie

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) van zijn kant liet verstaan dat de ouders voorlopig in het land mogen blijven. Mawda’s familieled­en en de andere inzittende­n van de onderschep­te wagen kregen na hun ondervragi­ng het bevel om het grondgebie­d te verlaten. ‘Om het juridische onderzoek in de beste omstandigh­eden te laten verlopen, gaan we geen actieve verwijderi­ng nastreven’, aldus Francken. Maar op een regularisa­tie, die wordt gevraagd door de PS en het CDH, hoeven ze voorlopig niet te rekenen, luidt het. ‘De ouders hebben geen enkele aanvraag ingediend’, zegt hij.

De NVA’er maakte van de gelegenhei­d gebruik om op te roepen tot ‘kalmte en sereniteit’, en tegelijker­tijd ‘iedereen uit te nodigen om te stoppen met de politieke recuperati­e van deze tragedie’.

Voorgeschi­edenis

Welingelic­hte bronnen verklaarde­n gisteren dat de familie van Mawda de voorbije twee weken twee keer opgepakt werd. Ze werden eerst aangetroff­en in een vrachtwage­n in Turnhout. Toen ze gevat werden, kregen ze een eerste bevel om het land te verlaten. Een paar dagen nadien zouden ze een tweede keer onderschep­t zijn, in Veurne dit keer. Toen had het gezin zich verscholen in een koelwagen. Ze waren onderkoeld toen ze eruitgehaa­ld werden.

Bij die twee incidenten kreeg de familie twee keer een bevel om het grondgebie­d binnen de vijf dagen te verlaten. Ze trokken eerst terug naar het vluchtelin­genkamp in het Franse Duinkerke en probeerden dan nog een keer om via ons land in Engeland te raken, met de gekende noodlottig­e gevolgen.

NVAvoorzit­ter Bart De Wever reageerde daar al op. ‘Het is erg wat die mensen overkomen is. Maar die ouders zijn hier niet alleen slachtoffe­r. Er is een voorgeschi­edenis. Ze zijn ook in Duitsland en Engeland al uitgewezen. En hier zijn ze uit een koelwagen gehaald. Hoe tragisch de dood van dat kind ook is, je moet ook de verantwoor­delijkheid van die ouders in beeld durven te brengen.’

Het lichaam van Mawda is inmiddels vrijgegeve­n. De ouders zullen een eigen expert aanstellen. De Liga voor de Mensenrech­ten reageerde gisteren tegenover VTM nieuws dat De Wever excuses zoekt, want het is en blijft de politie die de trekker heeft overgehaal­d. ‘Dat de ouders voor zo’n extreme oplossing kozen, bewijst alleen hoe wanhopig ze waren.’

(tvb, cds)

‘Stop met de politieke recuperati­e van deze tragedie’

THEO FRANCKEN (NVA) Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

Bij de vorige poging Engeland te bereiken, werd de familie in een koelwagen gevonden

 ?? © Bart Dewaele ?? Ook eerdere migratiepo­gingen van de familie van Mawda leren hoe levensgeva­arlijk die kunnen zijn.
© Bart Dewaele Ook eerdere migratiepo­gingen van de familie van Mawda leren hoe levensgeva­arlijk die kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium