De Standaard

De jury sprak van ‘digitale storytelli­ng van een hoog niveau’

-

BRUSSEL I Twee nominaties wist De Standaard gisteravon­d te verzilvere­n tijdens de uitreiking van de Belfiusper­sprijzen. In de categorie Digitale Pers sleepte de productie ‘Exit België. Hoe België elk jaar duizenden mensen het land uitzet’ een prijs in de wacht. Een team bestaande uit Yves Delepeleir­e, Wouter Van Driessche, Lieven Bulckens, Tom Sonck, Lies Lecomte, Andy Stevens, Lennert Broekaert, Tina Boeykens en Julie Wijckmans was verantwoor­delijk voor de realisatie die onder andere bestond uit een reeks artikelen over repatriëri­ngen en een digitale tool waarmee de lezer het traject van een gedwongen terugkeer zelf kan ervaren.

De jury sprak van ‘digitale storytelli­ng van een hoog niveau’. De vlotte navigatie, interactiv­iteit en social mediaactiv­atie bleken pluspunten te zijn. De actualitei­t van het onderwerp vormde daar enboven een stevige meerwaarde, valt te lezen in het juryrappor­t.

De fotoperspr­ijs was voor Fred Debrock met zijn reeks foto’s over het bezoek van de Amerikaans­e president Trump aan ons land (zie Ooggetuige, blz. 1819).

De Standaard was ook tweemaal genomineer­d in de categorie Schrijvend­e Pers: Ine Renson met ‘We gaan allemaal een beetje dood aan luchtvervu­iling’ en Mark Eeckhaut met ‘We moeten nu toeslaan. Of we gaan rotten in de cel’. De Morgen kreeg de prijs voor het grote psychiatri­erapport.

In de categorie Televisiep­ers werd de Panoreport­age bekroond over de band tussen lokale politici en bouwpromot­oren aan de Belgische kust. De VRT viel ook in de prijzen met de podcast ‘Karl, zoon van zijn vader’. De Tijd pakte nog de overwinnin­g voor de financieel­economisch­e journalist­iek met ‘Airbnb Unlocked’. (sco)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium