De Standaard

Popularite­it tijdskredi­et neemt forse duik

Begin dit jaar waren er 22.000 werknemers minder in loopbaanon­derbreking of met tijdskredi­et dan begin 2017.

-

BRUSSEL I Het aantal werknemers in een van de vele soorten loopbaanon­derbreking of tijdskredi­et is begin 2018 gezakt tot het laagste peil sinds 2011. In een jaar tijd gaat het om een daling met 7,3 procent. Dat blijkt uit een rapport van de federale overheidsd­ienst RVA.

Concreet telde de Rijksdiens­t voor Arbeidsvoo­rziening in de eerste drie maanden van 2018 277.526 werknemers in (deeltijdse) loopbaanon­derbreking of tijdskredi­et. Begin 2017 waren er dat nog 299.517.

De daling heeft alles te maken met de verstrengd­e toegangsvo­orwaarden. Zo heeft de federale regeringMi­chel de uitbetalin­g afgeschaft van een uitkering voor werknemers die kiezen voor een zogenaamd ‘tijdskredi­et zonder motief’. Voor oudere werknemers werd de leeftijdsd­rempel voor een landingsba­an opgetrokke­n en ook voor ambtenaren werd de stap naar loopbaanon­derbreking moeilijker gemaakt.

De piek van het systeem werd in 2015 bereikt, met in totaal 302.429 werknemers in tijdskredi­et of loopbaanon­derbreking. Sindsdien gaat dat aantal in dalende lijn.

Palliatief verlof

Op die trend geldt er een grote uitzonderi­ng: de thematisch­e verloven, zoals zorgverlof of ouderschap­sverlof, blijven aan popularite­it winnen. Met 83.480 zijn er nu 5,4 procent meer werknemers in thematisch verlof dan in het eerste trimester van vorig jaar.

Ook de minder bekende formule van ‘palliatief verlof ’ – bedoeld voor de palliatiev­e zorg van een familielid of kennis – groeide het voorbije jaar aan, tot 378. (jir)

De daling heeft alles te maken met de verstrengd­e toegangsvo­orwaarden. Zo is de uitkering voor ‘tijdskredi­et zonder motief’ afgeschaft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium