De Standaard

Migratie-app legt Francken vuur aan de schenen

In een precampagn­e voor de gemeentera­adsverkiez­ingen zet Vlaams Belang de aanval in op de NVA. De partij confrontee­rt de stoere uitspraken van staatssecr­etaris Theo Francken met een app die de migrantena­angroei weergeeft.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Vlaams Belang heeft een ‘migratieap­p’ gebouwd (te downloaden via de gebruikeli­jke kanalen) om de diverse migratieci­jfers in kaart te brengen. De partij wil daarmee de communicat­ie van staatssecr­etaris voor Asiel Theo Francken (NVA) counteren. De partij maakt alleen gebruik van officiële cijfers. Wie haar denkt te kunnen tegensprek­en met een factcheck, is eraan voor de moeite.

Francken toont zich op sociale media uiterst actief. ‘Hij twittert sneller dan zijn schaduw’, sneerde Kamerlid Filip Dewinter gisteren in het parlement. De staatssecr­etaris geeft doorlopend de indruk dat de migratiepo­ort naar België potdicht is. Vlaams Belang stelt dat beeld in vraag. Het aantal nieuwkomer­s (uit EU en nietEUland­en) scheert hoge toppen, hoger dan tijdens de regeringDi Rupo (DS 16 april 2018). Het hoge aantal asielaanvr­agen is daarvoor deels verantwoor­delijk. Maar ook de cijfers rond terugkeer, gezinshere­niging en nationalit­eitsverwer­ving botsen soms met de stoere verklaring­en van de staatssecr­etaris.

Geloofwaar­dig

Tijdens het vragenuurt­je vroeg Dewinter meer uitleg over het aantal asielaanvr­agen. De eerste vier maanden liggen die haast 20 procent hoger dan vorig jaar. Dat lijkt vreemd omdat de asielcrisi­s afneemt. Francken sprak hem tegen: het aantal eerste verzoeken – asielzoeke­rs dienen veelal meerdere aanvragen in – zit (lichtjes) in dalende lijn. Maar de staatssecr­etaris gaf toe dat de cijfers nog steeds ‘te hoog zijn’. Hij pleit voor een ‘shift in het asielmodel’ en hoopt dat na de Europese verkiezing­en van 2019 Europa voor een totaal nieuwe koers zal kiezen die meer rekening houdt met de draagkrach­t van een land.

De afgelopen maanden werkte Vlaams Belang via een rist schrifteli­jke vragen aan het bijeenspro­kkelen van alle cijfers rond migratie, asiel, terugkeer, leefloon, sociale woningen enzovoort. De app brengt alle gegevens op een provocatie­ve manier samen. Voor de partij staat er veel op het spel. Volgens voorzitter Tom Van Grieken kan alleen rechts de NVA op een geloofwaar­dige manier aanvallen. De linkse oppositie blijft in zijn ogen volledig vleugellam. Het stoort Van Grieken dat de Vlaams Belangkrit­iek slechts moeizaam doorsijpel­t. Hij spreekt over een ‘een kloof tussen woord en daad’.

Oude krijger

De app vormt een opstapje naar een precampagn­e die later deze maand wordt voorgestel­d. Binnen de partij neemt de zenuwachti­gheid overigens toe. Daarbij is er sprake van een koerswijzi­ging. De partij wil veel, zo niet alles, inzetten op de verkiezing­en in Antwerpen. Daarbij hoopt Van Grieken dat Bart De Wever weliswaar goed scoort, maar niet langer in staat is om met Open VLD en CD&V een meerderhei­d te vormen. Meteen zou Vlaams Belang een helpende hand bieden, tenzij de burgemeest­er liever met links in zee gaat.

Alle druk komt zo op de schouders van lijsttrekk­er Filip Dewinter terecht. Enkele maanden geleden kwam die in de problemen na bekritisee­rde bezoeken aan de Griekse extreemrec­htse Gouden Dageraad en de Syrische president Assad. Maar de oude krijger lijkt gerehabili­teerd. Dewinter krijgt 15 procent van het campagnebu­dget om in Antwerpen resultaat te boeken. In zekere zin speelt Vlaams Belang alles of niets. Gaat Dewinter in oktober ten onder, dan dienen er zich grote problemen aan voor de verkiezing­scampagne van 2019. Maar Van Grieken hoopt op een resultaat met dubbele cijfers.

Speciale app brengt alle migratieci­jfers op een provocatie­ve manier samen

‘Alleen rechts kan de NVA op een geloofwaar­dige manier aanvallen’ TOM VAN GRIEKEN

Voorzitter Vlaams Belang

 ?? © rr ?? 17.05 uur.
© rr 17.05 uur.
 ?? © rr ?? 17.36 uur.
© rr 17.36 uur.
 ?? © rr ?? 17.34 uur.
© rr 17.34 uur.
 ?? © rr ?? De migratieap­p om 17.01 uur.
© rr De migratieap­p om 17.01 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium