De Standaard

Groen vraagt van de netbeheerd­ers een duidelijke langetermi­jnvisie voor een toekomst zonder gas

Groen koppelt voorwaarde­n aan de nieuwe afspraken met de elektricit­eits en gasinterco­mmunales. Ze moeten een toekomst zonder gas voorbereid­en.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘Dit is te belangrijk om er een routinezaa­k van te maken.’ De Gentse schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen) is niet van plan om de samenwerki­ng met de netbeheerd­ers die via Eandis en Infrax gas en elektricit­eit verdelen, zomaar te verlengen tot 2037.

In alle Vlaamse gemeenten loopt nu de discussie over een voorstel van de intercommu­nales om de samenwerki­ng met 18 jaar te verlengen. Groen wil – daar waar het deel uitmaakt van de meerderhei­d – gebruikmak­en van de situatie om hen aan te porren meer inspanning­en te doen voor een fossielvri­je toekomst.

‘We hebben al afspraken over bijvoorbee­ld ledverlich­ting en elektrisch­e laadpalen, maar we moeten verder gaan’, zegt Jos Stassen (Groen), de burgemeest­er van Kruibeke.

De groenen vragen van de netbeheerd­ers een duidelijke langetermi­jnvisie voor een toekomst zonder gas.

Dat is zeker zo in de regio’s waar straks het Nederlands­e laagcalori­sche gas plaats zal maken voor hoogcalori­sch gas van een andere oorsprong. Nederland draait tegen 2030 de gaskraan dicht, waardoor 1,6 miljoen Belgische gasaanslui­tingen aangepast moeten worden.

Dat zal naar schatting 500 miljoen euro kosten. Voor Groen is het een buitenkans om het potentieel van andere energiebro­nnen tegen het licht te houden, zoals geothermie, warmtenett­en, warmtepomp­en of waterstof. ‘Het is niet slim nu te investeren in een fossiele infrastruc­tuur die pas na veertig jaar afgeschrev­en zal zijn.’

De intercommu­nales zouden meteen ook een plan van aanpak moeten opstellen dat een overbelast­ing van het elektricit­eitsnet moet voorkomen na het massale overschake­len op elektrisch­e wagens of warmtepomp­en. Gemeenten moeten ook stimulanse­n krijgen om minder energie te verbruiken.

‘Dit zijn voor ons voorwaarde­n voor het verlengen van de contracten met de intercommu­nales’, zegt Stassen. ‘Maar we hebben er vertrouwen in dat ze hierin zullen meegaan. In de gesprekken die we nu toe al gevoerd hebben, is er positief gereageerd.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium