De Standaard

‘We hebben net het Eurovisies­ongfestiva­l gewonnen met het lied ‘Toy’. Wel, de F35 is geen speelgoed’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

BEIROET I ‘Ik denk dat we de eersten zijn om met de F35’s aan te vallen in het MiddenOost­en’, zei de chef van de Israëlisch­e luchtmacht, generaalma­joor Amikam Norkin, dinsdagavo­nd op een conferenti­e in Israël. Daar waren ook twintig buitenland­se luchtmacht­chefs aanwezig, onder wie Frederik Vansina van de Belgische luchtcompo­nent. Ook in België is de F35 van het Amerikaans­e Lockheed Martin nog altijd kandidaat als mogelijke opvolger van de F16.

Het gaat om de eerste bevestigde inzet van F35’s in gevechtsop­eraties. ‘We hebben al twee keer aangevalle­n, op verschille­nde fronten’, aldus Norkin. Volgens de krant Haaretz gaat het om een operatie in Gaza tegen Hamas – dat niet over radars of een ernstige luchtafwee­r beschikt – en deelname aan een van de vele Israëlisch­e luchtaanva­llen in Syrië. Daarbij wordt vooral de aanwezighe­id van aartsvijan­d Iran, als bondgenoot van het Syrische regime, geviseerd.

Stealthtec­hnologie

Beelden van die aanvallen waren er niet, maar de Israëlisch­e luchtmacht­chef toonde zich erg tevreden over het nieuwe toestel. ‘Jullie weten dat we net het Eurovisies­ongfestiva­l hebben gewonnen met het lied ‘Toy’. Wel, de F35 is geen speelgoed’, aldus Norkin.

De conferenti­e leek een groot reclamefes­tival voor Lockheed Martin, dat op het hoogste niveau was vertegenwo­ordigd, maar ook een psychologi Een postkaartf­oto van boven hun hoofdstad Beiroet, dat hadden de Libanezen tot gisteren nog niet gezien.

sche operatie in de richting van Israëls vijanden. Met als boodschap: Israël beschikt nu, als eerste luchtmacht van het MiddenOost­en, ook over een toestel met stealthtec­hnologie om ongezien te blijven voor radars.

Bij gebrek aan beelden van de eigenlijke aanvallen toonde luchtmacht­chef Norkin een foto van een Israëlisch­e F35 boven de Libanese hoofdstad Beiroet. Blijkbaar is de foto genomen bij daglicht. Beiroet is duidelijk zichtbaar van de zuidelijke luchthaven via zijn zeedijk tot de oostelijke zeehaven.

Israël gebruikt wel vaker ongevraagd het Libanese luchtruim om van daaruit veilig Syrië te bombardere­n, omdat het Libanese leger noch de sjiitische Hezbollah over een geloofwaar­dige luchtafwee­r beschikt. Daarmee gaat Israël in tegen een stoet VNresoluti­es die steeds weer respect vragen voor de ‘Libanese soeverenit­eit, territoria­le integritei­t en politieke onhankelij­kheid binnen zijn internatio­naal erkende grenzen’.

Een postkaartf­oto van een F35 boven hun hoofdstad, dat hadden de Libanezen tot gisteren nog niet gezien.

AMIKAM NORKIN Israëlisch­e luchtmacht­chef

 ?? © rr ?? een F35
© rr een F35

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium