De Standaard

OP SOKKEN DOOR DE SNEEUW

Marek Sindelka is kritisch voor de manier waarop Europeanen met vluchtelin­gen omgaan. Er is een ontmenseli­jking aan de gang. Zijn roman Materiaalm­oeheid spoort aan tot meer empathie.

- Marek Sindelka is op 5 juni om 19 uur te gast in boekhandel Limerick in Gent. www.limerick.be KAREN BILLIET

Hoeveel kan een lichaam aan? Amir bereikt Europa na een autorit van vijftien uur, geperst in een sleuf tussen de motor en het dashboard. Hij loopt koolstofmo­noxideverg­iftiging op en overleeft ternauwern­ood omdat een lotgenoot hem aan de ingang van een ziekenhuis dumpt. Herstel duurt een paar dagen, maar Amir gaat al na enkele uren op de loop om een confrontat­ie met de politie te vermijden.

Het is een van de schrijnend­e situaties in Materiaalm­oeheid, het tweede boek van de Tsjechisch­e schrijver Marek Sindelka (34). In eigen land wordt hij tot de literaire top gerekend. Hij debuteerde als dichter, maar publiceert ook verhalen, romans en graphic novels. Zijn verhalenbu­ndel Anna in kaart ge

bracht was een scherpe observatie van de verwende westerse samenlevin­g. In dat boek etaleerde Sindelka zijn talent met vormexperi­menten en te bloemrijk taalgebrui­k. In Materiaalm­oeheid houdt hij het soberder, en dat zet zijn talent een stuk beter in de verf.

Sindelka beschrijft de tocht van Amir en zijn jongere broer, die de oorlog in hun land ontvluchte­n en elkaar onderweg kwijtraken. Amir trekt verder noordwaart­s en belandt in een tentenkamp. Zijn broer ontsnapt uit een asielcentr­um en probeert te overleven in de bijtende vrieskou.

Per hoofdstuk verspringt het perspectie­f van de ene naar de andere broer. We komen weinig te weten over hun gedachten en gevoelens. De focus ligt op hun lichaam, en de ontberinge­n die het moet doorstaan.

Op de vlucht wordt elke basisbehoe­fte een onoverkome­lijk obstakel. Dagenlang zwerft de jongste broer door een besneeuwd bos, maar vindt niks eetbaars. Een verlaten vissershut dient zich aan als schuilplaa­ts, maar met bevroren vingers is inbreken moeilijk. Bij een poging om op een rijdende goederentr­ein te klimmen, verliest hij een schoen en moet op een sok verder door de sneeuw. In die omstandigh­eden is de warmte van één kaarsvlam een weldaad, en de vondst van een kleine honingraat een feest. Sindelka is sterk in zulke kleine, maar veelzeggen­de observatie­s.

Keer op keer verlegt een vluchtelin­g de grenzen van het lichaam. ‘Kracht heeft lagen, zodra er eentje verdwijnt, denk je meteen dat je aan het einde van je krachten bent, dat er niet meer in zit, maar dat duurt maar even, er wordt altijd een nieuwe laag blootgeleg­d.’ Amir ontmoet een tiener die zich de organen uit het lijf liet halen en daarbij bijna doodbloedd­e. Met het geld wilde hij zijn familie onderdak bezorgen en kon hij naar Europa reizen.

Andere lotgenoten ontdoen zich van hun vingertopp­en door ze weg te snijden met een scheermesj­e of onder te dompelen in zuur. Zo ontlopen ze registrati­e en gedwongen detentie.

Misdaad tegen de menselijkh­eid

Door het lichaam centraal te stellen, wekt Sindelka veel empathie op. Iedereen heeft een lichaam en botste weleens op de kwetsbaarh­eid daarvan. De extreme omstandigh­eden waarin de jongens verkeren doen je dan ook ineenkrimp­en. Het is dezelfde empathie die opduikt wanneer je over de gruwel in de concentrat­iekampen leest.

Sommige taferelen in het boek roepen regelrecht associatie­s met de nazimisdad­en op. De jongste broer krijgt bij aankomst in het asielcentr­um een nummer op de arm en wordt vanaf dan niet meer bij zijn naam genoemd. Amir wordt afgetuigd door een stel tieners, ‘dronken van macht’. Ze spotten met de manier waarop moslims bidden, urineren over hun slachtoffe­r en maken ondertusse­n selfies. Daarmee legt Sindelka een controvers­iële laag in het boek: sommige vluchtelin­gen ondergaan in Europa misdaden tegen de menselijkh­eid.

Die snoeiharde boodschap is wellicht een antwoord op wat de schrijver in eigen land zag gebeuren. Tsjechië verzette zich hard tegen het spreidings­plan voor vluchtelin­gen van de Europese Commissie. De VN tikte het land op de vingers omdat het vluchtelin­genbeleid de mensenrech­ten schendt.

Sindelka klaagt de onverschil­ligheid tegenover die situatie aan. Hij voert een toerist op die voor de kick naar oorlogsgeb­ieden reist. De man verzamelt souvenirs uit Beslan, Mogadishu en Rwanda, maar is compleet ongeïntere­sseerd in de situatie van de plaatselij­ke bevolking die hem rondleidt. Sindelka besluit dat we ons makkelijke­r inleven in een videogame vol fictieve obstakels dan in het lot van een vluchtelin­g.

Met Materiaalm­oeheid spoort hij zijn lezers aan om in de huid van die vluchtelin­g te kruipen. Daar is veel incasserin­gsvermogen voor nodig, maar het laat een verpletter­ende indruk na. Opvallend genoeg zijn er al vertaalrec­hten van dit boek verkocht aan Italië en de Balkanland­en, waar de voorbije jaren grote vluchtelin­genstromen waren. Ook in Syrië is een uitgave op komst.

Sindelka besluit dat we ons makkelijke­r inleven in een videogame vol fictieve obstakels dan in het lot van een vluchtelin­g

 ?? © Piero Cruciatti/afp ??
© Piero Cruciatti/afp
 ??  ??
 ??  ?? ¨¨¨¨¨ Materiaalm­oeheid. Vertaald door Edgar de Bruin, Das Mag, 161 blz., 19,99 € (eboek 12,99 €).
¨¨¨¨¨ Materiaalm­oeheid. Vertaald door Edgar de Bruin, Das Mag, 161 blz., 19,99 € (eboek 12,99 €).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium