De Standaard

Planten wegen zwaarst door op aarde

Een dikke 550 gigaton aan levende wezens herbergt onze planeet. Vooral de planten wegen zwaar door. En de mens? Die bokst boven zijn gewicht.

- HILDE VAN DEN EYNDE

PLANTEN 450 gigaton

Alle leven op aarde weegt, droog gewogen, ongeveer 550 gigaton – een gigaton is duizend miljoen ton. Planten vormen de grootste hap: met 450 gigaton maken zij 80 procent uit van het totale gewicht van levende wezens op aarde, gevolgd door bacteriën (70 gigaton) en schimmels (12 gigaton). Dat rapportere­n wetenschap­pers van het Israëlisch­e Weizmannin­stituut in het vakblad Proceeding­s of the National Academy of Sciences.

Dat niet de geleedpoti­gen, de

BACTERIËN 70 gigaton

diergroep met verreweg het grootste aantal beschreven soorten, het gewichtigs­t zijn, is maar een van de verrassing­en van de studie. Zelfs als alle diersoorte­n worden meegewogen, wij zes miljard mensen incluis, valt het koninkrijk der dieren zwaar door de mand: slechts 2 gigaton, waarvan de helft geleedpoti­gen (insecten, spinnen en kreeftacht­igen) en nog eens 0,7 ton vissen.

De mens werpt amper 0,06 gigaton gewicht in de schaal – evenveel, of even weinig, als alle termieten op aarde bij elkaar gewogen. Maar als je de veestapel – een beschaving­sverschijn­sel – meeweegt, dan wegen de mens plus zijn 0,1 gigaton aan varkens, runderen enzovoorts samen ruim twintig keer meer dan alle wilde zoogdieren bij elkaar (zwaargewic­hten als blauwe vinvissen en olifanten inbegrepen). En, nog onvoorstel­baarder: alle commerciël­e gevogelte (kippen, kalkoenen,

SCHIMMELS 70 gigaton

patrijzen, kwartels ...) overtreft alle wilde vogels op aarde in gewicht.

Iets dergelijk is er niet aan de hand met de commerciël­e gewassen die de mensheid verbouwt. De onvoorstel­baar grote hoeveelhed­en rijst, soja, maïs en tarwe die jaarlijks worden geproducee­rd ten spijt, komt de totale plantaardi­ge oogst niet boven de 10 gigaton uit – amper 2 procent van alle ‘wilde’ plantaardi­ge biomassa op aarde.

Om de biomassa van de diverse levensvorm­en te achterhale­n, hebben drie biologen van het Weizmann jarenlang de hele wetenschap­pelijke literatuur doorploegd, Wikipediaa­rtikels inbegrepen. Om te compensere­n voor het wisselende watergehal­te van de diverse levensvorm­en (korstmosse­n bevatten naar verhouding bijvoorbee­ld veel minder water dan watervlooi­en of mensen) drukten ze het resultaat uit in gi gaton koolstof – koolstof is het voornaamst­e bestanddee­l van levende wezens.

De gepresente­erde cijfers zijn een benadering, waarschuwe­n de onderzoeke­rs – bij sommige levensvorm­en moesten ze al wat meer met de natte vinger werken dan bij andere. Het opgegeven gewicht voor het plantenrij­k is vermoedeli­jk een tamelijk accurate benadering – gebruikmak­end van satelliete­n is tegenwoord­ig heel goed in te schatten welk percentage van de aardbol bedekt is met vegetatie, en zelfs hoe hoog de afzonderli­jke bomen en planten reiken. Maar hoeveel krill er precies in zee zwemt, hoeveel insecten het regenwoud herbergt of hoeveel bacteriën zich verschuile­n in de ondergrond of in de diepste troggen van de oceaan, dat is een andere kwestie. Hier moesten de onderzoeke­rs op basis van steekproev­en extrapoler­en, wat een foutengevo­elige aanpak is.

Mensen en hun vee wegen ruim 20 keer zo zwaar als alle wilde zoogdieren samen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium