De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

Als u de jongste weken deze bedreigde planeet niet ver laten hebt, weet u dat er volgende maand een WK voetbal plaatsvind­t. Als u de eerste twee aflevering­en van Wereldkamp­ioenen gezien hebt, weet u ook wie dat zal winnen. Wij. Dat is in ieder geval het uitgangspu­nt van Ben Crabbé, die met telkens drie voetbalent­housiastel­ingen babbelt over zes Rode Duivels die België onvermijde­lijk de wereldtite­l zullen bezorgen. Of liever vijf.

Meestal zijn het rechters die tvzen ders een pad in de korf zetten, nu was het volksvijan­d nummer één die ingreep, Roberto Martinez Montoliú. Af levering 4 ging over Radja Nainggolan. Als ik Crabbé was, ik zou die tape niet weggooien. Misschien is het een idee om hem alsnog in de ether te gooien als de Rode Duivels op 29 juni na de eerste ronde op het vliegtuig naar Zaventem stappen.

Voor de voetballek­en die Brazilië 2014 alweer vergeten zijn: een WKwedstrij­d verloopt als volgt. Eerst ver tellen analisten – dat zijn trainers die er de jongste jaren niks van bakken en terecht ontslagen zijn – anderhalf uur hoe de wedstrijd zal verlopen. Dan wordt er twee keer 45 minuten gevoetbald. En nadien wordt de match anderhalf uur intens geanalysee­rd onder leiding van Karl Vannieuwke­rke. In het publiek is 100 procent kleurrijk beschilder­d, 50 procent kijkt triestig, 50 procent blaast overdreven enthousias­t op een toeter. Is het duidelijk dat voetbalpra­atprogramm­a’s niet mijn favoriete vrijetijds­besteding zijn?

Dan valt het nog wel mee met Wereldkamp­ioenen. Je vraagt je wel even af waarom je moet weten dat OttoJan Ham bruiswater prefereert en Erik Van Looy garnaalkro­ketten, maar uiteindeli­jk werkt het wel, dat restaurant als locatie. Al mag je de lat niet te hoog leggen. Vier mannen rond een tafel, dat levert onvermijde­lijk flauwe grappen en onbedaarli­jk gelach op, maar dat wordt ruimschoot­s gecompense­erd door beelden van de wonderbaar­lijke assists van Kevin De Bruyne en de slimme goals van Dries Mertens.

En ja, onvermijde­lijk gaat het wel eens over de ‘tien’ en de ‘zes’, maar in elke aflevering zitten thema’s die ook mensen die geen trainersca­rrière ambiëren boeien en uitspraken die bijblijven. Hoe het in godsnaam mogelijk is dat in een sport waar er een schan

In elke aflevering zitten thema’s die ook mensen boeien die geen trainersca­rrière ambiëren

dalig opbod is voor achtjarige talentjes, een laatbloeie­r als Dries Mertens toch nog de top haalde. Of hoe nuchter Kevin De Bruyne ermee omgaat dat hij 360.000 euro per week verdient. Jan Mulder: ‘Op een bepaald moment wordt zo’n bedrag abstract.’

En het siert Ben Crabbé – die na al dat restaurant­bezoek een beginnend buikje moest camouflere­n – dat hij niet zelf de vedette wil worden, maar die eer aan zijn gasten laat. Niet alle journalist­en zijn daartoe nog in staat. Er zijn er nu zelfs bij kranten die per se een fotootje bij hun artikel willen. Wereldkamp­ioenen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium