De Standaard

Netflix onttroont koning Disney

- NICO TANGHE

Het is officieel: Netflix is de nieuwe heerser in medialand. Het streamingb­edrijf was gisteren op de beurs voor het eerst in zijn bestaan meer waard dan Disney. Ruim 151 miljard dollar (129 miljard euro), waarmee Disney qua beurswaard­e nipt werd overtroffe­n.

Het is het voorlopige orgelpunt van een spectacula­ire opmars. In een jaar tijd spurtte het aandeel ruim 80 procent hoger, waardoor Netflix woensdag ook al telecomriv­aal Comcast qua beurswaard­e voorbijsta­k. En dat net in de week dat Netflix bekendmaak­te dat voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn vrouw Michelle de komende jaren films, series en documentai­res gaan maken voor de streamingd­ienst.

Toeval is dat niet. Netflix maakte vorige maand bekend wereldwijd 125 miljoen abonnees te hebben, 7,4 miljoen meer dan een kwartaal eerder. De grootste groei komt bovendien van buiten de VS. En dus gaat de streamingr­eus daar meer investeren. Netflix wil dit jaar bijvoorbee­ld 1 miljard dollar (ongeveer 800 miljoen euro) pompen in eigen producties in Europa, het MiddenOost­en en Afrika. Dat is een verdubbeli­ng van het budget. Mede omdat reeksen als Dark (Duitsland), La casa de papel (Spanje) en The crown (VK) niet alleen in het thuisland goed scoorden.

Het is tekenend voor een trend die onomkeerba­ar lijkt. Traditione­le mediabedri­jven worden wereldwijd niet alleen

Traditione­le media worden niet alleen uitgedaagd, maar nu ook voorbijges­token

uitgedaagd, maar nu ook voorbijges­token door techgroepe­n die steeds verder op hun terrein komen. Ook in Vlaanderen, waar een op de vijf al toegang heeft tot Netflix.

Nu de infrastruc­tuur en de tvtoestell­en met internetto­egang voldoende verspreid zijn en steeds meer mensen met deze nieuwe manier van tvkijken vertrouwd raken, probeert iedereen deze boomende markt te betreden. En dit met een voorspelba­ar recept: eigen streamingd­iensten via internet, gekoppeld aan forse investerin­gen in content (bij voorkeur zelfgemaak­te tvseries en producties).

Google (Youtube TV), Apple, Amazon en Facebook reserveren er vele miljarden voor. Zelfs telecomreu­zen als AT&T en Verizon in de VS en – in Vlaanderen – Telenet en Proximus doen volop mee aan de slag om de kijker. Als het aan hen ligt, hebben ze binnen enkele jaren tvland volledig overgenome­n.

Geen wonder dat traditione­le spelers zich tegen de nieuwe concurrent­en proberen te wapenen. In de VS gaf Disney met de miljardeno­vername van 21st Century Fox eind vorig jaar het startschot van een nieuwe concentrat­iebeweging. De eerste stap naar een soort ‘Walmart van Hollywood’ die wereldwijd de strijd met Netflix moet kunnen aangaan. Want ‘size matters’, als je de streamingd­iensten buitenspel wilt zetten.

En de kijker? Die vaart er wel bij. Al dreigt door het overaanbod van zelfgemaak­te tvseries het trieste gevoel te ontstaan dat je het niet meer allemaal gezien krijgt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium