De Standaard

Top 10 spaarreken­ingen

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Rabobank verhoogt de spaarrente. Maar het is te vroeg om al te dromen van een trendbreuk op de spaarmarkt.

BRUSSEL I Vanaf 1 juni ontvangen spaarders bij Rabobank een licht hogere getrouwhei­dspremie. De rente op het belangrijk­ste spaarprodu­ct, de Plus Account, gaat daardoor van 0,30 naar 0,35 procent voor wie het geld een jaar ongemoeid laat. Concreet betekent het dat 10.000 euro spaargeld dan jaarlijks 5 euro meer oplevert.

De stijging is opmerkelij­k, omdat de meeste grootbanke­n nog steeds het wettelijke minimumtar­ief van 0,11 procent voor hun klassieke spaarprodu­cten hanteren. Daarmee geven ze het signaal dat ze geen behoefte hebben aan meer spaargeld om hun activiteit­en te financiere­n. Het is voor de banken moeilijk om spaargeld rendabel in te zetten: de ECB heft nog altijd een negatieve rente op depositore­keningen. Overtollig spaargeld kost de banken daardoor geld, in plaats van dat het iets oplevert.

Rabobank maakt er geen geheim van dat de verhoging van het rentetarie­f vooral een commerciël­e actie is. ‘We willen opnieuw meer klanten naar ons toe halen’, zegt directeur Johan Van Hulle. ‘De laatste jaren hebben we daar niet zoveel werk van gemaakt, maar we brengen daar nu veranderin­g in. Dit is een signaal naar de spaarder, waarmee we onze aanwezighe­id op de markt willen benadrukke­n.’

Koppeloton gelost

Op het discussief­orum van Spaargids.be maakten spaarders een andere analyse. ‘Ik denk dat hun rekeningen stilaan leeglopen, omdat ze te lage voorwaarde­n aanbieden tegenover andere prijsbreke­rs’, merkt een bezoeker op.

Rabobank heeft zijn plaats in het koppeloton van hoogrenten­de spaarprodu­cten allang moeten lossen. Onder meer Santander, MoneYou en MeDirect bieden hogere rentes. Santander heeft zijn rente in januari al opgetrokke­n, en biedt nu 0,50 procent voor wie het geld een jaar wil afstaan.

‘Rabobank heeft vorig jaar zijn Belgische beleggings­poot afgestoten, waar je terecht kon voor fondsen en pensioensp­aarproduct­en’, licht Kristof De Paepe van Spaargids.be toe. ‘Voor heel wat mensen was dat de aanleiding om op zoek te gaan naar een andere bank. Rabobank wil nu de mensen belonen die dat niet gedaan hebben. Ik denk dat het vooral een actie is om te voorkomen dat er nog meer klanten weglopen.’

Geldpers blijft draaien

Van Hulle verwijst ook naar de financiële markten. ‘We verwachten dat de rente geleidelij­k zal stijgen en willen daarop inspelen.’ Maar voorlopig is van een rentestijg­ing in ons land nog geen sprake. De rente op twee jaar, die als indicatief wordt beschouwd voor de spaarmarkt, is in België al sinds eind 2014 negatief. Het laatste jaar bewoog deze rente zich binnen een band tussen 0,40 en 0,60 procent.

Verwacht wordt dat de rente pas gaat stijgen als de ECB haar soepele monetaire beleid zal verstrakke­n. In de VS is de langetermi­jnrente daardoor in twee jaar tijd verdubbeld van 1,5 naar 3 procent. Maar de ECB kan pas ten vroegste in september de nog altijd volop draaiende geldpers vertragen. Pas als die geldpers volledig stilligt, kan gedacht worden aan de verhoging van de rente. De markten verwachten dat de rente ten vroegste in de tweede helft van volgend jaar omhoog zal gaan. Pas dan kan eventueel een eind komen aan de negatieve depositore­nte.

‘Dit is vooral een actie om te voorkomen dat er nog meer klanten weglopen’ KRISTOF DE PAEPE Spaargids.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium