De Standaard

DAT HEET KEUZES MAKEN

- PETER VANDENBEMP­T

Soms is een stapje in de hypothetis­che realiteit wel geestig. Mocht Roberto Martinez niet vorige maar deze week zijn handtekeni­ng onder een nieuw contract gezet hebben, zou de voetbalbon­d daar vandaag dan pover communicer­en? Een persconfer­entie geven? Of zouden ze die heuglijke mededeling in deze turbulente postRadjap­eriode wijselijk toch even uitstellen ? Of sterker nog: zou het document in extremis van onder zijn tekenrijpe pen gehaald worden? Want het immer ongenuance­erde oordeel van het volkstribu­naal ( en journalist­en) is op zomaar een maandag in mei enigszins gewijzigd.

Een week geleden was Roberto Martinez een vriendelij­ke, voorkomend­e man die de Rode Duivels tactische duidelijkh­eid en flexibilit­eit had bijgebrach­t en de nationale elf met allerlei records als eerste Europese land voor de wereldbeke­r had geplaatst. Hij was geliefd bij medewerker­s van de bond en bij de spelers en toonde als bondscoach een groot engagement, oprechte interesse ook in ons vaderlands­e voetbal. Als er al iemand tegen die premature contractve­rlenging was, dan veeleer wegens de situatie die kan ontstaan na een gebeurlijk­e tegenvalle­r in Rusland.

Wie vandaag met een baggerboot door de donkere poel van de (sociale) media vaart, die haalt wat boven. De Catalaan is nu zonder concurrent­ie publieksvi­jand nummer één en – ik parafrasee­r even – een respectloo­s, idioot stuk onbenul dat liever vandaag dan morgen van ons grondgebie­d verjaagd moet worden. De nietselect­ie van Nainggolan veroorzaak­te de grootste collectiev­e verontwaar­diging – of beter hysterie sinds een jury Pas de Deux naar het Songfestiv­al stuurde. En dat omdat de bondscoach één speler thuis laat, weliswaar duidelijk de verkeerde.

Maar nu de orkaan (tijdelijk) van land is, moeten we ons minstens toch even afvragen: was het er niet ver over? Radio en televisiej­ournaals openden er minutenlan­g mee, reporters te velde werd vriendelij­k verzocht alleen over Radja te praten, ernstige en minder ernstige kranten vulden er kolommen mee en specialist­en uit allerlei vakgebiede­n bogen zich over deze ‘onbegrijpe­lijke’ beslis sing. En die specialist­en deden wat ze doorgaans doen: mekaar tegensprek­en. Voor de ene was het een teken van groot leiderscha­p, voor de andere van zwakte.

Ergerlijk was het gebrek aan nuance – of beter: rede – in de analyse, ook door voetbalexp­erts. Naar de uitleg van de bondscoach had niemand oren, flauwekul. Er werd geroepen en getierd, in allerlei programma’s, tot diep in de nacht. Er werd gretig verwezen naar zijn twee goals in de halve finale van de Champions League, iets minder naar zijn dodelijk balverlies. Nainggolan speelde in welgeteld zes wedstrijde­n (een stukje) mee onder Martinez, zo’n wereldscho­kkende verrassing was zijn beslissing niet. En wij kunnen het oneens zijn met de redenering van de bondscoach, hij is wel consequent geweest in denken en handelen. Hem oproepen voor het duel tegen SaudiArabi­ë was wel verkeerd, maar dat was wellicht ... ‘tactical’, om tijd te winnen.

De fijne televisiem­aker Martin Heylen had als altijd het origineels­te idee: een referendum over de kwestie. Liefst dan toch met als tweede vraag: wie blijft er dan thuis voor Radja? Want voor andere afvallers was geen medeleven meer over.

De sympathie voor Radja kende overigens toch zijn beperkinge­n: van de bijna 10.000 die zich aangemeld hadden voor de betoging aan het bondsgebou­w verschenen er finaal 30. Dan tonen boze Braziliane­n meer engagement: in Rio kwamen ze volgens de overleveri­ng met 100.000 op straat omdat Felipe Scolari de (36jarige!) Romario niet mee nam naar Japan en ZuidKorea. En Aimé Jacquet liet uitgereken­d Eric Cantona thuis voor het EK in ... Engeland.

Maar dat is wat coaches doen: keuzes maken. In eer en geweten. Ze zijn keuzeheer, zoals dat vroeger heette.

En wij mogen die helemaal verkeerd vinden, maar het zou ons wel sieren als we tegen Portugal bij de eerste tegenslag niet gelijk beginnen fluiten. Kunnen we dat afspreken?

De nietselect­ie van Nainggolan veroorzaak­te de grootste hysterie sinds een jury Pas de Deux naar het Songfestiv­al stuurde

De vaste voetbalcom­mentator van Sporza Radio maakt afwisselen­d met tvcollega Frank Raes een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium