De Standaard

Mensen minder vlees laten eten, doe je zo

- WANNES VAN GIEL Oprichter van reclamebur­eau Bigtrees.

De zomer van 1994. Ik ben veertien en vertrek op kamp. Michel Vandenbosc­h komt er spreken over dierenrech­ten en blaast mij van mijn geitenwoll­en sokken: ik word instant vegetariër.

De weken, maanden en jaren na dat kamp, reproducee­rt mijn puberale brein, zo goed en zo kwaad als het kan, de speech van Vandenbosc­h. Met beperkte impact. Mijn vurige pleidooi voor dierenrech­ten levert me eind jaren 90 weinig liefjes op.

Jaren later, in 2007 (ik ben intussen marketeer met een eigen bureau), belt Tobias Leenaert van Eva vzw me op. Of ik met mijn bureau Bigtrees mee wil nadenken over een campagne die Vlamingen overtuigt hun vleesconsu­mptie te milderen? Hij denkt aan één vleesloze dag per week. Een dag waarop we mensen aanmoedige­n om geen vlees te eten.

Natuurlijk wil ik dat.

Donderdag Veggiedag

Ik was dan misschien onsuccesvo­l bij de meiden, van andere zaken heb ik wel kaas gegeten. Zo weet ik dat: een beschuldig­ende toon aanheffen niet werkt en dat argumenter­en dat iemands gedrag anderen benadeelt, óók niet werkt.

Helpen en verleiden: dat worden de kernwoorde­n van de campagne. ‘Erst kommt das Fressen, dan kommt die Moral’, spreekt Leenaert profetisch.

Donderdag Veggiedag is geboren. We kunnen Piet Huysentruy­t, Jeroen Meus, Wim Ballieu en vele anderen overtuigen om vegetarisc­h te koken. We roepen Gent uit tot vegetarisc­he hoofdstad van de wereld. Gentse restaurant­s bieden veggiegere­chten aan, in overheidsr­estaurants en verschille­nde scholen worden veggiemaal­tijden de eerste optie, we maken een culinair magazine en het ‘Donderdag Veggiedag’kookboek staat op één in de boekentopt­ien. We vinden

Mijn vurige pleidooi voor dierenrech­ten leverde me eind jaren 90 weinig liefjes op

zelfs een slager die bereid is om vleesverva­ngers aan de man te brengen.

Het resultaat: de vleesconsu­mptie daalt en uit onderzoek van Ivox blijkt een duidelijke link met onze campagne.

Langzaam groeit er een consensus in ons land: vleeseters zijn géén misdadiger­s. Ook boeren die vlees kweken zijn dat niet. Maar de verminderi­ng van de vleesconsu­mptie is wel een essentiële schakel in de strijd tegen ontbossing, de opwarming van de planeet, honger in de wereld en obesitas. Meer en meer mensen beseffen dat veggie of vegan makkelijk én lekker kan zijn. Ook de publieke opinie verandert. Een vegetariër die een klein stukje kip eet? Geen schande. Een veggieburg­er op de barbecue? Moet kunnen.

En net dan zoekt Greenpeace de polarisati­e op. Greenpeace schoffeert een bedrijf dat hard nadenkt over duurzaamhe­id en waarvan de oprichter gelooft dat we evolueren naar een veganistis­che maatschapp­ij. Greenpeace schildert vleeseters af als de nieuwe rokers, die je moet bestrijden, die je moet culpabilis­eren. Ik voel me nu al geviseerd op het volgende familiefee­st, waar deze verstofte argumenten ongetwijfe­ld weer worden opgerakeld.

Oom Oscar: ‘Die dieren zijn toch al dood.’

Tante Veerle: ‘En wat is ’t volgende? Plantenrec­hten?’

Mijn aangetrouw­de nicht: ‘Als we die dieren niet opeten, waar moeten die dan naartoe?’

Ik trek alvast mijn geitenwoll­en sokken opnieuw aan en zet een pruillip op. Waarvoor dank, Greenpeace.

 ?? © rr ?? De sigaretten van Maya De Bij.
© rr De sigaretten van Maya De Bij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium