De Standaard

Hoe groter de reactie, hoe geslaagder de actie

- ANTON VANDEVOORD­E Vrijwillig­er bij de Milieuwerk­groep van JNM.

Wat een commotie rond een stukje satire. Dat een kinderfigu­urtje, Maya De Bij, wordt gebruikt om roken te vergelijke­n met charcuteri­e, kwam hard aan bij sommige mensen. Goed zo, de grote aandacht bewijst dat de campagne geslaagd is. Maar de harde reacties wijzen er ook op dat er nog veel werk aan de winkel is om onze overdreven vleesconsu­mptie – slecht voor mens en milieu – te vermindere­n.

Natuurlijk reageert Studio 100 verbolgen. De campagne neemt de reclamemak­ers net zozeer op de korrel als het vlees zelf. Maar het slachtoffe­r had evengoed de Vlaamse regering kunnen zijn. Van een overheid die het beste voor heeft met haar burgers, verwacht je niet dat zij massaal middelen stopt in campagnes die een product promoten waarvan wij Belgen 2,5 keer meer eten dan goed voor ons is. Toch steunt de Vlaamse regering nog volop campagnes zoals ‘Week van de SteakFriet’.

Mickey Mouseworst

Wanneer Hans Bourlon, ceo van Studio 100, zich afvraagt of Greenpeace dezelfde actie zou hebben ondernomen tegen Disney – dat beschikt over een aanzienlij­k grotere ‘machinerie’ – slaat hij de bal mis (DS 24 mei). Hoe aanzienlij­ker de reactie, hoe geslaagder de actie. Bovendien, Mickey Mouseworst is nu eenmaal veel minder populair in België dan Mayaworst.

Dat de tabaksindu­strie negatief reageert, hoeft ook niet te verbazen, niemand wil graag als vergelijki­ng gebruikt worden bij een wedstrijdj­e ‘om het kankerverw­ekkendst’.

Alleen de reactie van Kom Op Te

Het filmpje is via een aparte website gelanceerd met de nodige info. Nu vind je het onder boze koppen op bijna alle nieuwssite­s

gen Kanker deed bij mij de wenkbrauwe­n fronsen. Wanneer je de krantenart­ikelen leest, zou je bijna vermoeden dat de parodie op Ketnet was uitgezonde­n. Maar het filmpje is via een aparte website gelanceerd met alle bijbehoren­de informatie Nu vind je het terug onder boze koppen op bijna alle nieuwssite­s.

En zelfs al is er een verdwaalde twitteraar van wie de ogen blijven hangen bij een fragment met een rokende kinderhand, dan zal die extra sigaret hopelijk gecompense­erd worden door minder vleesconsu­mptie elders. Je moet weten, activisten zien er vaak radicaal uit, maar onder de harde eisen en methodes ligt meestal een pragmatisc­h afgewogen strategie.

Een geslaagde actie dus, alleen wordt het resultaat bedreigd doordat de focus verschuift van het campag neonderwer­p naar de campagnest­rategie. Laten we dus terugkeren naar de overmatige vleesconsu­mptie. Mathijs Goossens, woordvoerd­er van de Stichting tegen Kanker, heeft gelijk wanneer hij zegt dat roken kankerverw­ekkender is dan charcuteri­e en bovendien verslavend is.

Maar te veel vlees is een nog wijdverspr­eider probleem, dat nog harder ingebakken zit in onze maatschapp­ij, zoals blijkt uit sommige van de harde reacties op mindervlee­scampagnes. Een campagne tégen vlees betekent niet een campagne vóór roken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium