De Standaard

Dubbele gunst aan de wapenindus­trie

-

Kenneth Lasoen noemt de 125 wetenschap­pers die een open brief onderteken­den tegen overheidss­teun voor militair onderzoek ‘naief’, ‘ondankbaar’ en ‘idioot’ (DS 23 mei). Hij slaat de bal mis.

Lasoen vraagt zich af waarom zoveel van zijn collegaaca­demici op hun achterste poten staan zodra er sprake is ‘van steun aan ons veiligheid­sapparaat en onze militairen’. Deze (her)formulerin­g van de open brief van zijn 125 collega’s is weinig waarheidsg­etrouw. De IWTrichtli­jn, zoals de beslissing om geen Vlaamse overheidss­teun te geven aan militair onderzoek heet, gaat niet over steun aan militairen. Wel over de vraag of we belastingg­eld willen spenderen aan de Vlaamse wapenindus­trie om militaire technologi­e te ontwikkele­n.

Die discussie kunnen we niet loskoppele­n van de Europese ontwikkeli­ngen. Er wordt naarstig gewerkt aan een ‘Europees Defensiefo­nds’. Een belangrijk stuk daarvan kwam er deze week met een akkoord tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de oprichting van een Defence Industrial Developmen­t Programme (DIDP). Zoals de naam doet vermoeden, maakt de Europese Commissie er geen geheim van dat dit fonds bedoeld is om de wapenindus­trie te dienen.

Met het DIDP trekt de Europese Commissie de komende twee jaar een half miljard euro uit voor onderzoek en ontwikkeli­ng van nieuwe wapens. Afgaande op voorbereid­ende programma’s liggen de prioriteit­en op controvers­iële technologi­eën: gewapende drones en autonome wapensyste­men.

De technologi­efederatie Agoria vreest dat Vlaamse wapenbedri­jven de Europese boot zullen missen en wil de IWTrichtli­jn opschorten. Dat is een dubbele gunst aan de wapenindus­trie. Niet alleen op Europees, maar ook op Vlaams niveau dreigt de subsidiekr­aan opengedraa­id te worden.

Maar waarom zouden we zo idioot zijn om een industrie te ondersteun­en die voor haar winstgeven­dheid afhangt van oorlog en wapenexpor­t? Want laten we niet naïef zijn. Het is waarschijn­lijk dat de Vlaams gesubsidie­erde wapentechn­ologie geëxportee­rd zal worden. Nu al is de Europese Unie een van de grootste wapenexpor­teurs ter wereld. De coalitie onder leiding van SaudiArabi­ë bombardeer­t dagelijks het straatarme Jemen met Europese technologi­e.

Elke keer als er een internatio­naal gewapend conflict dreigt uit te breken, schieten de aandelen van wapenbedri­jven de hoogte in. Winst maken dankzij oorlog en onveilighe­id, veel immoreler kan een industrie niet zijn. Dat ook academici daarvan wakker liggen, kan ik alleen toejuichen. BRAM VRANKEN Stafmedewe­rker bij Vredesacti­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium