De Standaard

‘Groeivertr­aging? Wij zien die niet’

Het gaat nog steeds uitstekend met de Belgische economie, onderstree­pt Gimvvoorzi­tter Koen Dejonckhee­re. Hij weerlegt de waarschuwi­ng van KBC eerder deze week. ‘Maar als iedereen gelooft dat de groei vertraagt, zal die ook vertragen.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Er klonk ingehouden ergernis in het betoog van Koen Dejonckhee­re, ceo van de investerin­gsmaatscha­ppij Gimv. De boodschap eerder deze week dat bankverzek­eraar KBC de groeivooru­itzichten voor de Belgische economie verlaagt, zit hem dwars. En de manier waarop kranten er een groot nieuwsverh­aal van maakten, nog meer.

‘Ik heb alle bedrijven waarin we participer­en opgebeld. Bij de Gimv zagen we die groeivertr­aging immers niet.’ Na zijn belronde blijft Dejonckhee­re erbij. ‘Het eerste kwartaal is goed begonnen voor onze bedrijven. Geen enkele ondernemin­g zei me dat het orderboekj­e trager gevuld raakte. De duurdere grondstoff­en zullen misschien 1 procent marge kosten, klonk het bij een enkeling.’

De Gimv, die ook actief is in de omringende landen, zegt dat in Frankrijk de economie van een ‘Macroneffe­ct’ geniet, Nederland in opwaartse lijn zit na de vastgoedcr­isis die volgde op de financiële crisis, en in Duitsland het consumente­nvertrouwe­n stabiel is. Bij het overlopen van de portefeuil­le bleef Dejonckhee­re voor beelden opsommen van bedrijven allerhande die het jaar sterk begonnen zijn. Van behangpapi­er en ICTdienste­n tot dure kinderwage­ns en additieven voor de laminaatin­dustrie: bedrijven zetten stuk voor stuk sterke prestaties neer, met vaak een omzetgroei van 10 procent.

‘KBC zegt dat het bij bedrijven rondgebeld heeft, wel, wij ook’, zegt Dejonckhee­re. Hij waarschuwt voor een selffulfil­ling prophecy. ‘Als je lang genoeg blijft zeggen dat de economie afkoelt en iedereen dat gaat geloven en op de rem staat, zal de groei ook afnemen.’ Volgens Dejonckhee­re schat KBC mogelijk de conjunctuu­rgevoeligh­eid van de Belgische industrie niet helemaal juist in. ‘De industrie draait niet meer op het ritme van de globale conjunctuu­r, zoals zes tot zeven jaar geleden. Bedrijven hebben zich aangepast.’

Nek uitsteken

Dejonckhee­re steekt met zijn stellingna­me zijn nek uit. Hij sluit niet uit dat er op macroecono­misch vlak pijnpunten zijn. ‘Maar we zien het niet op niveau van de bedrijven.’ Het belangrijk­ste probleem is het tekort aan geschoolde mensen. Daardoor bestaat het risico dat bepaalde investerin­gen niet gebeuren, of toch niet in België. Ook de beurs evolueert sinds het jaarbegin niet zo goed. ‘De beursvloer loopt voor op de economie’, zegt hij.

De Gimv heeft 54 – meestal middelgrot­e – ondernemin­gen in portefeuil­le. Veel ervan zitten in niches, waardoor ze mogelijk minder afhankelij­k zijn van de internatio­nale conjunctuu­r. Een effectieve groeivertr­aging kan impact hebben op de Gimv, omdat het gros van de winsten die de investerin­gsmaatscha­ppij boekt bij verkoop van deelneming­en, te danken zijn aan groei van de onderligge­nde bedrijven. België is goed voor ongeveer één derde van de bedrijven in portefeuil­le, Nederland voor bijna een kwart, Frankrijk voor minder dan een vijfde.

De Gimv stapte in het boekjaar dat afsloot op 31 maart in twaalf bedrijven en verkocht negen deelneming­en. Dat leverde per saldo een nettowinst op van 107 miljoen euro. Door het mindere beursklima­at in het vierde kwartaal waren sommige beursgenot­eerde deelneming­en minder waard, wat de Gimv 11 miljoen euro winst kostte. De Gimv betaalt een dividend van 2,50 euro bruto. De Vlaamse overheid heeft een belang van bijna 27 procent in de investerin­gsmaatscha­ppij.

‘Het belangrijk­ste probleem in ons land is het tekort aan geschoolde mensen’

KOEN DEJONCKHEE­RE Ceo bij Gimv

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium