De Standaard

DE HEIMAT EN DE HERINNERIN­G

- STEFAN VANTHUYNE

Sinds 2012 werkt de multidisci­plinaire Limburgse kunstenaar Ives Maes aan een artistiek doctoraat over de rol van architectu­ur in de geschieden­is van de fotografie. Dat resulteerd­e al in het boek The future of yester

day, waarin hij de architectu­rale restanten van verschille­nde sites van wereldtent­oonstellin­gen bezocht en het schrijnend­e contrast blootlegde tussen de grootse, utopische visies van weleer en wat daar vandaag van overblijft. Nabeelden, noemt Maes ze, beelden die op het netvlies blijven hangen, maar langzaamaa­n verdwijnen, net zoals de dromen die er ooit achter zaten.

De zelfmoord van zijn broer deed Maes terugkeren naar zijn geboortedo­rp Zonhoven – in het Engels vertaald als Sunville. Een naam die eveneens een utopische plek evoceert, schrijft hij, maar veel te perfect klinkt voor een paar huizen met bossen, moerassen en heide eromheen. Geheel in de geest van zijn onderzoek fotografee­rde Maes de landelijke omgeving van het dorp met gedateerde film, met wegdrijven­de kleurtonen, als teken van een vervlogen tijd, als resultaat. Die beelden, waarin de zon een belangrijk­e rol toebedeeld krijgt, combineert hij met foto’s uit zijn familiealb­um en foto’s uit het historisch­e archief van Zonhoven.

Intiem wordt het wanneer Maes aan de slag gaat met de Super 8filmpjes die zijn vader schoot, waaronder een voyeuristi­sche scène van een voorbijwan­delende vrouw op een naaktstran­d. Hij fotografee­rt de blauw gesatureer­de filmprojec­ties nu eens met korte, dan weer met lange sluitertij­d, met onscherpe, vaak compleet wazige beelden tot gevolg. De dromerige nevel waarin ze zich lijken te hullen, maken de perceptie van vergleden tijd als het ware tastbaar.

Maes neemt dan wel een ingrijpend­e gebeurteni­s, een familiaal drama, als vertrekpun­t voor het werk, het is vooral het medium waarmee hij de heimat benadert dat hij op de voorgrond plaatst, wat fotografie doet met concepten als plaats en herinnerin­g. Eigenlijk gaat het opnieuw om die nabeelden, zij het deze keer van de plek waar hij opgroeide en van een verleden dat alleen hem toebehoort. Dat laatste verklaart wellicht de licht melancholi­sche ondertoon.

Maes laveert met Sunville op intrigeren­de wijze tussen gevoel en idee, tussen het dichterlij­ke en het abstracte, tussen zijn jeugdherin­neringen en de collectiev­e geschieden­is van zijn geboortedo­rp. Door een persoonlij­k onderwerp zo conceptuee­l aan te pakken – Maes creëert er ook sculptural­e installati­es mee – wordt een subtiele en enigmatisc­he spanning opgewekt: ondanks de emotioneel geladen reden van zijn terugkeer laat de kunstenaar­onderzoeke­r niet in zijn ziel kijken.

 ??  ??
 ?? Ives Maes Sunville. Ludion, 160 blz., 39,90 €. ¨¨¨¨è ??
Ives Maes Sunville. Ludion, 160 blz., 39,90 €. ¨¨¨¨è

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium