De Standaard

Hooligans voor Poetin en het vaderland

Het wereldkamp­ioenschap voetbal is het persoonlij­ke project van president Vladimir Poetin. En dus mag het imago van Rusland geen schade lijden. ‘De bekende vechtersba­zen zijn nu even het land uit, maar na het WK laat Poetin ze wel opnieuw hun gang gaan.’

- VAN ONZE REDACTRICE IN RUSLAND CORRY HANCKÉ

MOSKOU I 18.02.2018. Просмотры Grizzly band + Game over + Forest residents (кб) vs просмотр Гренадёров (кс), 14х14, 4 минуты, победа кб.

Die post verscheen op 20 februari op V-kontakte, het Russische Facebook. De Nederlands­e vertaling: op 18 februari hebben veertien hooligans van Forest residents (rood en wit, Spartak) ge- vochten tegen veertien mannen van Grenadjior­ov (rood en blauw, CSKA). Het gevecht heeft vier minuten geduurd en de Fo- rest residents hebben gewonnen.

Onder de post: een foto van 28 vechtende knapen in de sneeuw. Op enkele meters afstand kijkt een scheidsrec­hter toe. Als iemand levensgeva­arlijk gewond geraakt, dan roept hij dat het af ranselen moet stoppen.

Gebroken rib

Je moet op VKontakte, in de groep Ofnews, niet lang zoeken naar geweld. Het is het forum voor de heldendade­n van de Rus sische hooligans – en hun dromen over rondborsti­ge vrouwen. Je vindt er talloze filmpjes van ge vechten in de bossen, op velden of in verlaten fabriekspa­nden, gelar deerd met beelden van pijnlijke afranselin­gen op de tribunes tij dens de match.

Welkom in het universum van

околофутбo, het Okalafoetb­ol. Het is een wereld in de schaduw van het voetbalspe­l, waar jonge getrainde fans op een vooraf afge sproken plek met elkaar op de vuist gaan en waar een bloedneus, een gebroken rib of een blauw oog de medailles van moed zijn. Voor aleer je mag toetreden tot het elitekorps moet je naar verluidt als beginnende hooligan eerst je lef tonen tijdens de vooraf geplande vechtparti­jen. Je moet er blijven voor gaan en niet terugdeinz­en bij een spatje bloed.

Geen druppel alcohol

De jongens van het Okalafoetb­ol zijn goed getraind. De meesten zitten wekelijks uren in de trainingsz­aal om hun buikspiere­n, de slagkracht van hun rechter en hun reactiesne­lheid bij te werken. Op de dag van de match staan ze scherp, zonder een druppel alcohol, maar met zoveel adrenaline in hun lijf dat ze zelfs Muhammad Ali te lijf zouden gaan. Geen wonder dat op het EK 2016 in Frankrijk de dronken, dikbuikige amateurhoo­ligans uit GrootBritt­annië voor hen een maatje te klein waren tijdens de straatgeve­chten in Marseille. Na een gevecht van enkele uren telden de Franse hulpdienst­en toen 35 zwaargewon­de Britten, waarvan twee in coma.

‘Mocht de Franse politie haar werk naar behoren hebben gedaan, dan zou dit nooit zijn gebeurd’, zegt Alexander Sjprygin, de leider van de AllRussian Fan Associatio­n. Sjprygin, die toen al

stadionver­bod had, werd door de Franse politie op een vliegtuig naar huis gezet.

Wij hebben een afspraak met hem in Brawlers, een voetbalcaf­é in het centrum van Moskou. De bierviltje­s promoten er Belgisch bier, aan de muren hangen sjaals van clubs uit heel Europa. Hier houdt Sjprygin kantoor. Als hij hoort dat ik uit België kom, zegt hij: ‘Ik ben twee keer in Brussel geweest en ik heb gezien hoeveel migranten er wonen. Ik was ook in München in 2015. Het leek wel Damascus, met al die Arabische teksten op de muur. Het is logisch dat extreemrec­hts groeit, het is een gevolg van de islamiseri­ng.’

Poetins project

Sjprygin is een schimmige figuur. Aan de ene kant heeft hij goeie banden met de politiek. Hij is verschille­nde keren in het gezelschap van president Poetin gezien en heeft een job als medewerker van de vicevoorzi­tter van de Doema. Aan de andere kant was hij hét publieke gezicht van de Russische hooligans. De overheid heeft zijn organisati­e na 2016 opgedoekt.

Hij kijkt verveeld tijdens ons gesprek. Dit wordt weer het zoveelste interview over Marseille en dat wil hij niet.

Internatio­nale onderzoeke­rs die de Russische hooligansc­ene nauwgezet volgen, zeggen dat Sjprygin een schertsfig­uur is geworden. Hij wentelt zich in de mediaaanda­cht en zou al lang niet meer op de hoogte zijn van de inandouts in de huidige Okalafoetb­olwereld. Maar hij weet, mede door zijn politieke connecties, hoe belangrijk het komende WK voetbal voor de Russische president is. ‘Dit is Poetins persoonlij­ke project. Je mag er gerust op zijn dat de veiligheid boven alles gaat. Er zijn in elf steden nieuwe stadions gebouwd, er zijn nieuwe hotels, de infrastruc­tuur is verbeterd. De president zal niet toelaten dat het goede imago door de hooligans besmeurd geraakt.’

Microscoop

Na de rellen in Marseille 2016 is de Russische politie hard beginnen optreden tegen het Okalafoetb­ol. Hooligans werden uit hun bed gelicht en naar de cel gebracht. Er is een zwarte lijst aangelegd van bekende hooligans die een stadionver­bod krijgen. De twijfelgev­allen zullen pas enkele uren voor een wedstrijd te horen krijgen dat ze een ticket kunnen krijgen.

‘Ze liggen onder de microscoop van de inlichting­endienst FSB’, zegt Sjprygin. ‘De overheid wil laten voelen dat ze een Big Brother kan zijn. De jongens worden opgebeld en aangemaand om zich rustig te houden. Ze krijgen ook de boodschap dat het niet vaderlands­lievend is om met buitenland­se journalist­en te spreken.’

De aanleiding voor dat laatste advies is een BBCdocumen­taire, ‘Russia’s Hooligan Army’, waarin hooligans xenofobe, geweld verheerlij­kende uitspraken doen. De reportage is een van de weinige Britse documentai­res die het tot de Russische nationale zender hebben geschopt, waar zij als een toonbeeld van fake news werd aangekondi­gd. Maar de reportage was ook een wakeupcall voor de Russische overheid, die besefte dat de stoere, vrijuit sprekende hooligans het met miljoenen roebels opgebouwde goede imago van Rusland aan diggelen konden slaan.

Martial Arts

In een van de troosteloz­e buitenwijk­en van Moskou trekken we naar een winkel van Martial Arts op zoek naar Denis Nikitin, een van de kopstukken van de Marseilleh­ooligans. Hij is de eigenaar

‘De Russische overheid en de hooligans dragen dezelfde patriottis­tische ideeën in hun vaandel’

PAVEL KLYMENKO

Onderzoeke­r bij Britse Farenet

Overheid pakt hooligans met fluwelen handschoen aan uit schrik dat ze zich, bij een Russisch Maidan, tegen het regime zouden keren

 ??  ?? Hooligan Alexander Sjprygin (r.) in gesprek met Vladimir Poetin, in december 2010. © epa
Hooligan Alexander Sjprygin (r.) in gesprek met Vladimir Poetin, in december 2010. © epa
 ?? © rr ?? Op VKontakte, het Russische Facebook, vind je talloze filmpjes van gevechten tussen hooligans op velden of in verlaten fabriekspa­nden.
© rr Op VKontakte, het Russische Facebook, vind je talloze filmpjes van gevechten tussen hooligans op velden of in verlaten fabriekspa­nden.
 ??  ??
 ?? © Evgeniy Petrachkov ?? Alexander Sjprygin was jarenlang hét publieke gezicht van de Russische hooligans. Na het EK 2016 doekte de overheid zijn organisati­e AllRussian Fan Associatio­n op.
© Evgeniy Petrachkov Alexander Sjprygin was jarenlang hét publieke gezicht van de Russische hooligans. Na het EK 2016 doekte de overheid zijn organisati­e AllRussian Fan Associatio­n op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium