De Standaard

EEN FAMILIE OP DE VLUCHT

- BART BRINCKMAN

Net voor de eeuwwissel­ing brak de emocratie door. Politici lieten zich steeds meer leiden door hun emoties, met een steekvlamd­emocratie als gevolg. Bart De Wever ergert zich kapot aan al dat sentiment, zeker als het wordt geïnstrume­ntaliseerd voor een doelstelli­ng die hem fundamente­el niet zint.

Toch spelen zijn uitspraken over de tragische dood van Mawda serieus op. Het tijdstip hindert. De ouders konden hun dochter nog niet begraven. Het rouwproces loopt in al zijn rauwheid. Het geeft de betrokkene­n recht op intimiteit en rust. Dat rijmt met terughoude­ndheid, mededogen en empathie. Daarnaast loopt het gerechteli­jk onderzoek. Harde feiten zijn schaars. Mawda stierf door een politiekog­el, de omstandigh­eden blijven mistig. Ook dat moet aanzetten tot schroom.

Bovendien klonk zijn toonzettin­g aanmatigen­d, in het Frans nog meer dan in het Nederlands. Natuurlijk dragen de ouders een verantwoor­delijkheid, in al haar complexite­it. Zij beslisten om elders een nieuwe toekomst op te bouwen, om het asielsyste­em te omzeilen. Maar de Antwerpse burgemeest­er suggereerd­e ook schuld. Het impliceert dat ze de mogelijke dood van hun peuter bewust hebben ingecalcul­eerd.

Elke politicus draagt een morele verantwoor­delijkheid voor zijn uitspraken. Ze beïnvloede­n het gedrag en de manier van denken van burgers. Ze boetseren een samenlevin­g, zetten aan tot actie. Drama’s vergroten hun stellingen steevast uit. De regering begreep dit ten volle, niemand zocht het hoge woord.

Staatssecr­etaris voor Asiel Theo Francken illustreer­de het afgelopen donderdag in de Kamer. Zowel de ouders als de politieage­nt die het fatale schot loste, zag hij als slachtoffe­r. Hij riep op tot sereniteit en waarschuwd­e voor politieke recuperati­e. Dat hij zich nauwelijks een dag later als een slaafse schoothond achter zijn voorzitter verschuild­e, stelt daarom teleur.

De NVA heeft het recht om zogeheten Gutmensche­n te ideologise­ren. Het aanslepend­e asielvraag­stuk zet ondertusse­n eelt af op de ziel van de samenlevin­g. De dood van Mawda veroorzaak­t een stuk minder verontwaar­diging dan de accidentel­e verstikkin­g van Semira Adamu twintig jaar geleden. Daaruit trok minister van Binnenland­se Zaken Louis Tobback zijn conclusies.

Het migratiebe­leid heeft nood aan strikte regels, emotie mag nooit de drijfveer worden. Maar soms past ingetogenh­eid om de sereniteit te bewaren in een dossier dat elke dag kreunt onder een gepolarise­erd gesternte. Dat is geen bewijs van lankmoedig­heid, wel van elementair­e beleefdhei­d. En humanitair­e klasse.

Soms past ingetogenh­eid om de sereniteit te bewaren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium