De Standaard

Zweren op de Bijbel, doet je niet minder liegen

Een internatio­naal team van psychologe­n, met ook Belgen, stelde vast dat mensen zonder problemen liegen, zelfs als de tien geboden in herinnerin­g werden gebracht.

- MAARTEN GOETHALS

De tien geboden houden je niet altijd op het juiste pad.

BRUSSEL I Bovenal bemin één God/Zweer niet ijdel, vloek noch spot/Heilig steeds de dag des Heren/Vader, moeder zult gij eren… De tien geboden moeten de christenen op het juiste pad houden, maar nieuw psychologi­sch onderzoek toont aan dat mensen niet per se minder liegen na een moreel geheugenst­euntje.

Nochtans beweert Dan Ariely al jarenlang het tegendeel. Ariely is een Amerikaans­e psycholoog die niet alleen bij vakgenoten hoog aangeschre­ven staat, maar ook het brede publiek weet te bereiken met zijn boeken, TED Talks en zijn reeks op Netflix.

Een van zijn centrale stellingen luidt dat mensen ethisch geen al te grote problemen ervaren met valsspelen, als dat tenminste hun eigen positie verbetert, en als het binnen de perken blijft.

Ariely voegde daar zelf één nuance aan toe op basis van kwantitati­ef onderzoek: de neiging tot bedriegen vermindert als de mens even voordien een moreel geheugenst­euntje krijgt.

Wiskundige leugens

Echter, dat onderdeel van zijn bevindinge­n staat nu ter discussie door een internatio­naal team van psychologe­n, dat vrijdag in de Verenigde Staten de conclusies voorstelde van een wereldwijd experiment.

In 25 ‘labs’ moesten in totaal 4.674 proefperso­nen moeilijke wiskundige raadsels oplossen. Sommige deelnemers kregen per goed antwoord tien euro. Wat het echter interessan­t maakte: hij of zij moest zelf tegen de examinator zeggen hoe hoog de score was, terwijl niemand dat kon controlere­n. En voorafgaan­d aan het experiment kreeg één deel van de groep de vraag om de tien geboden neer te schrijven, de andere om lukraak tien boektitels op te geven.

‘En wat bleek? In de resultaten zat geen verschil, iedereen liegt evenveel’, zegt Wolf Vanpaemel, die namens de KU Leuven meewerkte. ‘De tien geboden laten herinneren, blijkt psychologi­sch geen effect te hebben.’

Liegende bankiers

Bruno Verschuere van de Universite­it van Amsterdam wijst op de praktische consequent­ies van dat inzicht. ‘Als een morele reminder niet helpt om beter te handelen, dan is de vraag hoe zoiets als een integritei­tscode kan werken bij bankiers die een financiële crisis veroorzaak­ten.’

Anderzijds, aldus Verschuere: ‘ons experiment toonde ook aan dat de meeste mensen niet automatisc­h kiezen voor maximale winst. Alsof een innerlijke grens ons tegenhoudt.’

Vanpaemel wijst op de gevolgen voor het wetenschap­pelijk onderzoek. ‘Wetenschap­pers blijven mensen, en als blijkt dat kleine aanpassing­en vaak voorkomen omdat het beter uitkomt, dan betekent dat op grote schaal een impact op veel resultaten.’

WOLF VANPAEMEL KU Leuven

 ?? © world history archive ??
© world history archive

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium