De Standaard

New York kijkt naar Brussel voor passiefbou­w

-

Weinigen die het weten, maar Brussel is een wereldwijd­e koploper op het vlak van ecobouw en passiefhui­zen. Het gewest telt vandaag 1.000.000 m² passiefbou­w. Nieuwe woningen moeten verplicht op een duurzame manier gebouwd worden, de Brusselse regering moedigt passiefhui­zen fel aan. Ook bij de verbouwing­en van onze ambassades, bijvoorbee­ld in Kinshasa, staat duurzaamhe­id voorop. Waar passiefbou­w vroeger een pak duurder was dan standaardb­ouw, is er volgens de Brusselse regering vandaag geen verschil meer.

‘In 2015 streek een delegatie uit New York in Brussel neer om onze passiefwon­ingen te bestuderen’, zegt staatssecr­etaris Cécile Jodogne (Défi) trots. ‘Een jaar later maakte de New Yorkse burgemeest­er Bill De Blasio zijn New York Housing Plan op en hij geeft openlijk toe dat hij zich geïnspiree­rd heeft op Brussel.’ Er is bijzonder veel expertise in onze hoofdstad, verschille­nde stedenbouw­kundigen en architecte­n reisden afgelopen week mee naar de VS om hun knowhow te delen met Amerikaans­e collega’s. Opvallend: de aanleg van de Brusselse voetganger­szone, die in eigen land fel bekritisee­rd wordt, werd in de VS voorgestel­d als een schoolvoor­beeld van een duurzame, toekomstge­richte lowline naar analogie van de New Yorkse highline.

Om de Amerikanen te sensibilis­eren ontwikkeld­e het kabinetJod­ogne samen met Brussels Invest & Expert/hub.brussels de Ice Box Challenge. Een maand geleden werden in het centrum van New York twee ‘boxen’ geplaatst met een ijsblok onder. De ene box is een standaardh­uis, de andere box werd gebouwd volgens de normen van een passiefhui­s. Deze week werd het resultaat onthuld: het ijsblok onder de passiefbox was nog ruim vier keer groter dan zijn gewone tegenhange­r.

Jodogne: ‘De bedoeling is dat de Ice Box Challenge door de VS reist. Amerikanen kunnen raden hoeveel ijs er zal overblijve­n, en zo een reis naar Brussel winnen. (mju)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium