De Standaard

Afvalzak moet afslanken

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT ‘PLASTIC’ TOM YSEBAERT

Europa legt op om meer huisvuil te recycleren. Ook kampioen Vlaanderen moet een tandje bijsteken. ‘Extra maatregele­n zijn niet overbodig.’

BRUSSEL I Europa vraagt de lidstaten om tegen 2035 65 procent van zijn huishoude lijk afval te recycleren. Daar gaf de Europe se Raad deze week zijn zegen voor.

In Vlaanderen halen we al 69 procent (cijfer van 2016). We zitten dus op rozen. Of toch niet? ‘Niet helemaal’, zegt Werner An naert, directeur van Go4Circle, dat de bedrijven verenigt die actief zijn in recyclage. ‘Die 69 procent slaat op de selectieve inzameling, niet op de effectieve recyclage, die Europa oplegt. Er zit nog veel residu in dat toch naar de verbrandin­gsoven gaat. We mogen ook het bouwafval, een fractie die letterlijk zwaar doorweegt, niet meer meetellen. Vlaanderen noemt zich graag kampioen recycleren, maar dat heeft ons zelfgenoeg­zaam gemaakt. We moeten opletten dat ons dat niet zuur opbreekt.’

Het verschil tussen opgehaald en gerecyclee­rd zit in de stromen die wel selectief ingezameld worden, maar die vanwege de veiligheid niet gerecyclee­rd worden, zoals asbest en klein gevaarlijk afval. En in de stromen die niet selectief ingezameld worden maar wel gerecyclee­rd worden. Dat vo lume is moeilijker in te schatten.

Die residu’s variëren per soort afval. Bij de blauwe zak is het 14,6 procent en nog eens 2,4 procent voor de zakken zelf. Voor batterijen en elektro is het telkens zowat 15 tot 20 procent.

Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (Ovam) zegt dat we die 65 procent vandaag al ‘net wel of net niet’ halen. ‘Extra inspanning­en zijn niet overbodig, al zullen veel Europese landen ons onze cijfers benijden.’ Over het effect van het bouwafval kon hij gisteren geen becijferin­g geven.

Statiegeld

Er kan nog aardig wat winst geboekt worden door textiel, organisch afval (gft) en plastics uit de restafvalz­ak te halen. De basis daarvoor is het ‘plan huishoudel­ijk afval’ van de Vlaamse regering uit 2016.

De minister van Omgeving, Joke Schauvlieg­e (CD&V), legde daarboveno­p haar verpakking­enplan op tafel, met onder andere het controvers­iële statiegeld op plastic flessen en blikjes. De kwestie werd gisteren op de Vlaamse ministerra­ad alweer niet besproken, omdat de tegenvoors­tellen van de industrie nog niet klaar zijn.

Waar Fost Plus en de industrie wel achter staan is de uitbreidin­g van de blauwe pmdzak met andere soorten plastic dan vandaag. ‘Goed idee,’ vindt Annaert, ‘maar

Er kan nog aardig wat winst geboekt worden door textiel, organisch afval (gft) en plastics uit de restafvalz­ak te halen

dan wel ook nietverpak­kingen. Ik voorspel hevige discussies over wie dat zal betalen.’

Maar zijn er wel bedrijven die de inhoud van die verruimde blauwe zak willen en kunnen verwerken? ‘Vandaag nog niet’, geeft Annaert toe. ‘Maar dat is een kwestie van de kip en het ei. Zodra er een gegarandee­rde aanvoer is, zullen de bedrijven volgen. Wat ons betreft zou de overheid een minimumaan­deel aan gerecyclee­rde grondstof kunnen opleggen. Dat zou een boost geven.’

Minister Schauvlieg­e laat weten dat ze 30 miljoen euro heeft vrijgemaak­t voor de circulaire economie en dat investerin­gen voor meer kunststofr­ecyclage daarin passen.

Ook de andere gewesten moeten een tandje bijsteken. Annaert: ‘Brussel haalt maar 30 procent recyclage. Het Hoofdstede­lijk Gewest zal niet anders kunnen dan zijn afvalzakke­n duurder te malen. Ze kosten er nu amper 17 cent. Dat is geen prikkel om te gaan sorteren en selectief op te halen.’ Wallonië zal meer op apart verzameld gftafval moeten inzetten.

 ?? © Stefaan Temmerman ?? recyclageb­edrijf
© Stefaan Temmerman recyclageb­edrijf

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium