De Standaard

GEKNAAG IN DE HAAG

- FOTO’S FRED DEBROCK

Nu het geknaag in de haag afneemt, denkt u misschien dat de buxusmotte­nplaag afgelopen is. U dwaalt. De rupsen hebben poppen gevormd. Straks vliegen daar vlinders uit, bij gunstig weer tot kilometers ver. Daar leggen ze nieuwe eitjes en halfweg juli begint het geknaag opnieuw, misschien zelfs in de weinige Vlaamse gemeenten die tot nu gevrijwaar­d waren gebleven.

Waar de buxusbolle­tjes nu al tot verschromp­elde schimmen zijn vergaan, beginnen tuiniers zich stilaan zorgen te maken over hun andere planten. Bij Natuurpunt komen meldingen binnen van ver meende buxusmotte­n in groentetui­nen, maar de bijgelever­de foto’s tonen telkens rupsen van een andere soort. Bij sommige van oorsprong Aziatische sierplante­n is het risico al groter.

Vlinders veranderen niet snel van lievelings­kost, zegt nachtvlind­erspeciali­st Wim Veraghtert. Een veranderin­g die veel sneller gaat, is het aantal inheemse vogels dat de exotische rupsen als een prooi begint te zien. ‘We krijgen dit jaar veel meldingen van kauwen die de rupsen en de poppen opeten. Vorig jaar was dat veel minder. Tot de komst van de buxusmot hadden vogels in buxusplant­jes weinig te zoeken, dus waren ze gewoon om ze links te laten liggen. Kauwen zijn vogels met een sterk leervermog­en, waardoor ze makkelijke­r iets nieuws ontdekken. Ze zijn niet de enigen. Ook de huismus en de koolmees hebben al interesse getoond.’ (wwo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium