De Standaard

VLOEKEN IN DE EUROPESE KERK

- Ruben Mooijman

Soms is er maar weinig nodig om op een heel andere manier naar het nieuws te kijken. Een intrigeren­de tweet bijvoorbee­ld. Deze week zag ik er zo een passeren. Het ging om een grafiek die het begrotings­tekort van Italië en Spanje over de afgelopen negen jaar liet zien. Je ziet dat Italië een voorbeeldi­g parcours gereden heeft en al sinds 2012 binnen de 3 procentnor­m blijft, terwijl Spanje de megatekort­en op elkaar is blij ven stapelen, en de magische 3 procent pas dit jaar bereikt. Het bijschrift luidt: ‘Italië heeft groei opgeofferd op het altaar van de begrotings­regels’.

En dat klopt. Ik heb zelf nog artikelen geschreven over hoe Spanje zich tot groeikampi­oen van de eurozone kroonde. Dat gebeurde door structurel­e hervorming­en door te voeren, maar dus ook door deficit spending. In Italië gebeurde het omgekeerde: het land slaagde er maar niet in de groei op gang te krijgen. Met een steeds strakker budgettair keurslijf is het niet gemakkelij­k om een economisch­e kickstart door te voeren. Het resultaat: de Spanjaarde­n zijn nu gemiddeld welvarende­r dan de Italianen.

De vraag die de man achter de tweet zich stelt, ligt voor de hand: hoe erg is het om het begrotings­tekort in Italië wat te laten oplopen, in de wetenschap dat dit in Spanje jarenlang werd getolereer­d? De vraagstell­er is Martin Sandbu, een journalist van de Financial Times die gespeciali­seerd is in dwarse meningen en graag tegen de stroom in zwemt. Want het versoepele­n van dat budgettair­e keurslijf staat natuurlijk gelijk aan vloeken in de Europese kerk. En dat is precies wat de nieuwe Italiaanse coalitie van plan is. De 3procentre­gel schaadt de economisch­e groei en moet veranderd worden, vindt zowel Luigi Di Maio (Vijfsterre­nbeweging) als Matteo Salvini (Lega). ‘Dit is een van die regels die ooit bedacht zijn rond een vergaderta­fel en die zinvol is als hij de levens van de burgers ten goede komt. Maar als we in naam van die regel de economie destabilis­eren, dan niet’, verklaarde Salvini in maart in het Europees Parlement in Straatsbur­g. Ook andere plannen van de nieuwe coalitie die door menigeen verketterd worden, hebben best wel goede kanten. Neem de zogenaamde vlaktaks die de Lega wil invoeren. Over het tarief kan je discussiër­en, maar een eenvoudige­re belastings­tructuur kan helpen om het in Italië welig tierende zwartwerk te bestrijden. Soms levert een lagere belastingv­oet zelfs meer op dan een hogere. En het zogenaamde ‘basisinkom­en’ op de verlanglij­st van de Vijfsterre­nbeweging (dat in werkelijkh­eid een bescheiden leefloon is), kan ertoe bijdragen de enorm inefficiën­te Italiaanse sociale zekerheid meer slagkracht te geven. Sandbu haalt er Oesocijfer­s bij om te tonen dat het Italiaanse systeem na het Griekse het minst herverdele­nde in Europa is. Gezien de grote ongelijkhe­id tussen het noorden en het zuiden van het land is meer herverdeli­ng niet zo gek bekeken.

Natuurlijk ken ik de tegenwerpi­ng: de plannen zijn onhaalbaar wegens de hoge overheidss­chuld. Inderdaad kan Italië zich daardoor niet zoveel permittere­n. Maar hier is nog een interessan­t cijfer: sinds de crisis is de schuldrati­o van Italië met 30 procent gestegen, die van Spanje met 180 procent.

De Spanjaarde­n zijn gemiddeld welvarende­r dan de Italianen, die altijd bleven zweren bij de Europese 3 procentreg­el

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium