De Standaard

De volgende stap: drijvende turbines

-

De volgende stap in de windmolent­echnologie is de ontwikkeli­ng van drijvende turbines. Na jarenlange experiment­en heeft het Noorse Equinor (voorheen Statoil) vorig jaar het eerste commerciël­e drijvende windpark ter wereld ingehuldig­d, voor de kust van het Schotse Peterhead. Equinordoc­hter Hywind Scotland was na de eerste maanden erg enthousias­t. De capaciteit­sfactor – de efficiënti­e waarmee de potentiële windenergi­e wordt omgezet in elektricit­eit – lag hoger dan die van vaste turbines. Bovendien doorstond het park met succes enkele zware stormen.

Steve Sawyer van de Global Wind Energy Council denkt dat drijvende turbines in de toekomst veelvuldig ingezet zullen worden. ‘Hier in Europa hebben we het geluk dat een dichtbevol­kt gebied grenst aan een relatief ondiepe zee waar het hard waait’, legt hij uit. Maar elders in de wereld zijn er niet zo veel plekken die aan die voorwaarde­n voldoen. Het voordeel van drijvende turbines is dat de diepte van de zeebodem een minder grote rol speelt. Daardoor is deze technologi­e geschikter om toegepast te worden voor de Amerikaans­e westkust, of in de zeeen rond Japan.

Voorlopig zijn drijvende turbines wel een stuk duurder dan exemplaren die vastzitten in de zeebodem. Het Schotse park produceert tegen een kostprijs die vier keer hoger ligt dan de marktprijs voor elektricit­eit. Het is de Britse belastingb­etaler die het verschil op tafel legt. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium