De Standaard

WAAROM er deze zomer alleen een bal op je tv is

- TOM HEREMANS

Zo, het tvseizoen zit er weer op. Zomer bij de zenders! Geen moment te vroeg, net wat u zegt, we zijn tenslotte al eind mei. Nog maar een goeie maand te gaan voor de grote vakantie begint, over anderhalve maand is het al bouwverlof. De tvmakers hebben groot gelijk dat ze de winkel nu al sluiten. Dan kunnen ze rustig naar het zuiden trek ken vóór de grote uittocht begint. Als je die rode weekends kunt mijden, moet je het niet laten.

Op Eén hebt u nog enkele afleverin gen te goed van Animalitis, van De

Columbus en Op Eén, en nog eentje van Afscheid. Op VTM loopt Liefde voor muziek op zijn eind (nog twee afleverin gen), Belgium’s got talent is al afgelo pen. Alloo en de liefde had er beter al een punt achter kunnen zetten, maar doet dat over anderhalve week. Net als 2 ster ren restaurant. En op Vier? Volgende week de laatste Matchmaker­s, de laatste Nieuwsjage­rs, de laatste Grillmaste­rs, de laatste Gert late night. De laatste doet het licht uit en zet de tape met de herhalinge­n op. Bij Eén, echt waar, van FC de kampioenen, bij VTM van De kot madam, bij Vier van niets in het bijzon der: die zender hervalt in zijn oude ge woonte van tweederang­s Amerikaans­e films en series.

De traditione­le tvzenders gaan natuurlijk elk jaar in zomermodus, maar dit jaar nog wat vroeger dan anders. Zelfs de seizoensfi­nale van Thuis valt twee weken vroeger dan normaal. Gaan ze dan na de vakantie ook twee weken vroeger weer aan de slag? Nee, hoor, wachten tot september zult u, zoals elk jaar. Laten we het erop houden dat twee weken extra vakantie sommige leden van de cast deugd zal doen. Vooral Pol Goossen (Frank Bomans) ziet de laatste tijd wat bleekjes om de neus.

Het is, zoals wel meer dingen, de schuld van de Russen. Die organisere­n het WK voetbal en dat begint al op 14 juni. Het duurt een maand. Tegen dan is de Tour de France een week bezig. Die duurt tot eind juli. Eén zendt alle WKwedstrij­den en alle Tourritten uit, met veel gebazel in de studio vooraf en nog meer gebazel in de studio achteraf. Het zal sport zijn van ’s morgens vroeg tot ’s morgens vroeg.

Naar verluidt vindt u dat niet erg. U kunt er zelfs niet genoeg van krijgen. Vier doet daarom zelfs geen moeite om er iets tegenover te stellen. Die zender deed de voorbije zomers tenminste nog alsof hij iets te bieden had, zoals de reboot van Zeg eens euh!. Dit jaar valt er vanaf eind volgende week werkelijk niets meer te beleven (het is wachten op de start van de Jupiler League eind juli, dan kan Sports late night weer van stal). Vier heeft dit voorjaar geïnvestee­rd in de weekendpro­grammering, er bleef duidelijk geen budget over voor de zomer. VTM heeft wel nog iets in petto:

Met vier in bed. Dat zal knetteren, zeg! Maar lach niet te hard met de commerciël­e zenders: zodra de Tour gedaan is, heeft Eén ook niets meer te pruttelen.

Waar moet u deze zomer dan heen met uw zuurverdie­nde vrije tijd, als u wilt vermijden dat u – de horror! – een boek ter hand zou moeten nemen? We duwen de vinger nu al enkele jaren in de wonde: u moet naar de streamingd­iensten. Die blijven de hele zomer open. Weliswaar ook op een lager pitje dan anders, maar toch. Als je weet dat Netflix dit jaar 700 eigen producties wil uitbrengen (en daar naar eigen zeggen acht miljard dollar voor uittrekt), dan moet het al slecht lopen als niet enkele daarvan in de zomervakan­tie online gaan. Of net ervoor, precies wanneer de Vlaamse zenders de deuren sluiten. Volgende week kunt u al troost vinden bij nieuwe seizoenen van Arrested develop

ment en Unbreakabl­e Kimmy Schmidt.

Of bij een nieuwe satirische talkshow,

The break, met de grofgebekt­e Michelle Wolf (die u kent van het recentste White House correspond­ents’ dinner,

waar ze geen spaander heel liet van Sarah Huckabee, de woordvoers­ter van Trump). Ook niet te versmaden, in augustus: La casa de las flores, een veelbelove­nde, donkere comedyseri­e uit Mexico. Nog veelbelove­nder: Disenchant­ment, een nieuwe komische animatiere­eks van Simpsonsbe­denker

Matt Groening.

HBO hoeft nauwelijks onder te doen, met Succession, een nieuwe dramareeks over een familie met een internatio­naal mediaimper­ium, en Sharp objects, de nieuwe thrillerre­eks met Amy Adams,

van de makers van Big little lies. Ama

zon pakt deze zomer uit met A very English scandal (een coproducti­e met BBC, over de homoseksue­le politicus Jeremy Thorpe, vertolkt door Hugh Grant). En wat te denken van Hulu, de Amerikaans­e streamingd­ienst die ons

The handmaid’s tale schonk? Die lost in juli Castle rock, een psychologi­sche horrorreek­s van Stephen King en J.J. Abrams, met onder meer Sissy Spacek en Scott Glenn. Bij ons jammer genoeg niet te bekijken, maar toch.

Nog een dagschotel, Xavier?

Waar moet u deze zomer heen met uw zuurverdie­nde vrije tijd? U moet naar de streamingd­iensten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium