De Standaard

Het futuristis­ch manifest {1909}

-

Wat staat erin? ‘Wij zullen de liefde voor gevaar bezingen, energie en onbevreesd­heid.’ ‘We bevestigen dat de pracht van de wereld verrijkt is door een nieuwe schoonheid: de schoonheid van snelheid.’ ‘We verheerlij­ken oorlog – de hygiëne van de wereld – militarism­e, patriottis­me en minachting voor vrouwen.’ ‘We zullen musea vernietige­n, bibliothek­en en academies van allerlei aard, we zullen moralisme bevechten, feminisme en elke opportunis­tische of utilitaire lafheid.’

De futuristen hadden het gehad met de oude garde en hun gezapighei­d. Ze hielden van snelheid, industrie en technologi­e (‘De motorkap van een raceauto die is versierd met geweldige pijpen, als slangen met explosieve adem, is mooier dan de Nikè van Samothrake’) en wilden het Italiaanse erfgoed desnoods met geweld vernietige­n. Elke vernieuwin­g was voor hen vooruitgan­g.

Wie zit erachter? De Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti publiceerd­e zijn manifest op 5 februari 1909 in La Gazzetta dell’Emilia; de Franse krant Le Figaro nam het over op zijn voorpagina op 20 februari. De schilders Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Gino Severini en Giacomo Balla waren van de eersten die zich bij hem aansloten, net als de componist Luigi Russolo.

Wat heeft het opgeleverd? Nog meer manifesten, want Marinetti’s manifest vertelde niet hoe die nieuwe kunst er moest uitzien. Er volgden technische manifesten voor futuristis­che schilders of muzikanten, over syntax en dynamiek, over lust en zelfs over koken. De schilders experiment­eerden eerst met stijlen die licht en kleur ontleedden, zoals pointillis­me. Later gingen ze overwegend­kubistisch schilderen – beeldtalen die anderen hadden uitgevonde­n.

De manier om naar kunst te kijken, om ze als sociaal, politiek of revolution­air te zien, vond wel in gang in de meeste latere kunststrom­ingen, net als thema’s als snelheid en industrie. Russolo’s manifest over muziek met machinegel­uiden, The Art of Noise, werd geadopteer­d door de popgroep Art of Noise. Die zat op ZTT Records, genoemd naar Marinetti’s gedicht Zang Tumb Tumb, want Marinetti vond ook dat moderne literatuur de traditione­le zinsopbouw en woordensch­at mocht loslaten. Behalve muziek en literatuur is de film erg beïnvloed door de futuristis­che aanbidding van jeugd en agressie.

Toen de Eerste Wereldoorl­og uitbrak, verloren oorlog en geweld veel van hun aantrekkel­ijkheid. Boccioni had met Unieke vormen van continuïte­it in de ruimte voor het eerst beweging in een sculptuur gevat. Maar hij en de architect Antonio Sant’Elia overleefde­n de oorlog niet. Het dadaïsme, als reactie tegen de oorlog, nam de fakkel van provocatie en absurdisme over. Marinetti’s Futuristis­che Politieke Partij ging in 1919 op in Mussolini’s fascistisc­he partij, wat de erfenis van de futuristen lang overheerst­e. (isg)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium